IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ променя от 1 май таксите за услугите на ЦКР и на Регистъра на банковите сметки и сейфове

Централната банка актуализира надзора си в съответствие с изискванията на Европейската централна банка

20:35 | 28.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

От 1 май ще има промяна в тарифите за таксите за услугите на Централния кредитен регистър и за Регистъра на банковите сметки и сейфове. Това става с изменение на две наредби, приети от на Българската народна банка, съобщи пресцентърът на банковия регулатор.

Измененията в Наредба № 22 за Централния кредитен регистър и Наредба № 12 за Регистъра на банковите сметки и сейфове предвиждат възможност за подаване на искания за информация от двата регистъра, подписани с квалифициран електронен подпис съгласно Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги.

Изменени и допълнени са методиките за определяне на такси за услуги. Таксите са изведени в отделни тарифи, както и са прецизирани отделни разпоредби.

Управителният съвет на централната банка взе решение да прилага в надзорната си дейност, считано от 29 март 2024 г., актуализираната версия на Надзорния наръчник на ЕНМ (SSM Supervisory Manual), пише на сайта на банковия регулатор.

Решението е взето в съответствие със Закона за Българската народна банка. Актуализацията на Наръчника има за цел да отрази реорганизацията в Банковия надзор към Европейската централна банка (ЕЦБ) след 2019 г.

Документът е одобрен от надзорния съвет на ЕЦБ на 18 декември 2023 г. и е публикуван на 9 февруари 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 28.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още