IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над печалбата на американските банки надвисват все повече облаци

Неяснотата за посоката на основните лихви носи несигурност за водещите кредитори

17:27 | 13.04.24 г.
Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images
Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images

Несигурната посока на лихвите прави по-трудно за американските банки да прогнозират печалбата си и кара някои от тях да заемат предпазлива позиция за останалата част на годината, пише Ройтерс.

Банките пожънаха високи печалби през последните тримесечия, след като Федералният резерв започна да повишава лихвите през март 2022 г., за да укроти инфлацията, увеличавайки нетния лихвен доход на кредиторите.

Този положителен ефект обаче отслабва, а перспективите пред лихвите вече са несигурни, особено след като данните за инфлацията през март се оказаха по-високи от очакваното, отлагайки прогнозите на Wall Street за това кога Фед ще започне да намалява лихвите.

„Със сигурност е предизвикателство в наши дни да се прогнозира нетния лихвен доход, като се има предвид цялата волатилност, която сме виждали в много от различните данни, както и част от несигурността, която съществува по отношение на това как нашите клиенти ще се държат“, каза финансовият директор на Wells Fargo Майкъл Сантомасимо.

Нетният лихвен доход на Wells Fargo е спаднал с 8% през първото тримесечие, засегнат от по-високите лихви върху разходите за финансиране, включително въздействието на клиентите, преминаващи към по-високодоходни депозитни продукти, както и от по-ниските баланси по кредитите. Банката повтори в петък, че нетният ѝ лихвен доход може да спадне с между 7% и 9% тази година.

„Хората знаят, че лихвените проценти са несигурни, но промените в лихвите имат по-бърз ефект върху банките, отколкото други сектори“, каза Джей Джей Кинахан, главен изпълнителен директор на брокерската компания IG North America.

JPMorgan Chase посочи подобни предизвикателства при навигирането в променящата се среда на лихвите. Главният финансов директор Джеръми Барнъм каза по време на разговор с анализатори по повод отчета, че макар текущите насоки да не се различават значително от четвъртото тримесечие, те се основават на „текущата крива на доходността, която сега е малко в застой“.

JPMorgan съобщи, че нетният ѝ лихвен доход е нараснал с 11%, но прогнозира, че приходите от лихвени плащания за цялата година ще бъдат под очакванията на анализаторите. Ръководителите ѝ предупреждават от месеци, че растящият ѝ нетен лихвен доход не е устойчив.

„Трябва да сте подготвени за редица резултати, както ние сме“, каза Джейми Даймън по време на разговора с анализатори. „Всички тези въпроси относно лихвените проценти и кривите на доходността... Не искаме да гадаем резултата. Никога не съм виждал някой да прогнозира положително голяма инфлексна точка в икономиката буквално в моя живот или в историята“.

Теди Оукс, инвестиционен анализатор в T. Rowe Price, казва, че за банките има малка полза от това, че "поемат рискове в началото на годината" и са твърде оптимистични по отношение на нетния лихвен доход, тъй като по-високите очаквания вече са отразени в цените.

В Citigroup нетният лихвен доход се е увеличил с 1% на годишна база. Банката прогнозира, че нетният лихвен доход, без да се включват пазарите, ще намалее умерено, тъй като растежът ще дойде от нелихвени приходи. Финансовият директор на Citi Марк Мейсън каза по време на конферентен разговор, че по-малкото понижения на лихвите , очаквани тази година, нямат "съществено въздействие" върху насоките на банката.

„Независимо от благоприятната среда за по-високи за по-дълго лихви, ранните индикации са, че банките ще запазят най-вече своите относително лоши насоки за нетен лихвен доход за 2024 г.“, коментира Марк Нарон, старши директор във Fitch Ratings.

Банките като цяло са положително настроени за икономиката, като Даймън каза, че икономиката остава силна и хората имат излишни пари за харчене.

„Няма съмнение, че политиката на Фед за много високи краткосрочни лихви оказва влияние върху банките“, казва Рик Меклер, партньор в Cherry Lane Investments. „Изненадата винаги е била, че икономиката не се е забавила, а толкова голяма част от приходите на банките са обвързани с икономическите условия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 13.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още