IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Wells Fargo се свива с над 7% заради по-малко приходи от лихви

Нетната печалба е намаляла до 4,62 млрд. долара, или 1,20 долара на акция, за трите месеца до края на март

18:26 | 12.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Печалбата на американската банка Wells Fargo е намаляла с повече от 7% на фона на по-малко средства от плащания на потребителски лихви през първото тримесечие на годината, съобщава Ройтерс.

Нетната печалба е намаляла до 4,62 млрд. долара, или 1,20 долара на акция, за трите месеца до края на март, става ясно от отчета, публикуван в петък. За сравнение, година по-рано тя бе в размер на 4,99 млрд. долара, или 1,23 долара на акция.

Нетния лихвен доход – разликата между това, което банката печели по заеми, и това, което изплаща по депозити – намалява с 8% до 12,23 млрд. долара.

Банката също така е платила 284 млн. долара за фонда на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите, който бе източен миналата година заради регионалната банкова криза в САЩ.

Променящите се прогнози за лихвените проценти в САЩ са ключов фактор за бъдещите печалби на кредитните институции. Потребителските цени в САЩ са се увеличили с повече от очакваното през март, което увеличава очакванията, че Федералният резерв може да забави намаляването на лихвите до септември.

Запазването на лихвите по-високи за по-дълго време пък може да подкрепи приходите на банките, тъй като те ще получават повече средства от лихвени плащания.

През януари от Wells Fargo заявиха, че нетният лихвен доход може да намалее със 7% до 9% тази година.

Банката продължава да оперира с таван на активите под управление от 1,95 трлн. долара, който не ѝ позволява те да растат повече, докато регулаторите не потвърдят, че е решила проблемите си около скандала с фалшивите сметки.

„Инвестициите, които правим в клоновата мрежа, допринасят за по-високите приходи спрямо четвъртото тримесечие, като увеличението на приходите извън лихви е повече от достатъчно да компенсира очаквания спад в нетния лихвен доход“, коментира главният изпълнителен директор Чарли Шарф в позиция, цитиран от Bloomberg.

Резултатите на големите американски банки за първото тримесечие предлагат прозорец към представянето на американската икономика на фона на неясната траектория на лихвените проценти заради упоритата инфлация.

Конкурентът JPMorgan Chase прогнозира в петък годишна печалба от лихвени плащания под очакванията на анализаторите.

Най-голямата банка в САЩ заяви, че очаква годишният нетен доход от лихви, без търговията, да е 89 млрд. долара в зависимост от пазарните колебания. Това е над предишната оценка за 88 млрд. долара, но под прогнозата на анализаторите за 90,68 млрд. долара, посочва LSEG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 12.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още