IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JPMorgan разочарова с по-ниски прогнози за печалбата си от лихви

Акциите на банката поевтиняха с 4% в предпазарната търговия

15:05 | 12.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

JPMorgan Chase прогнозира в петък годишна печалба от лихвени плащания под очакванията на анализаторите, докато индустрията се готви за понижения на лихвите от Федералния резерв по късно тази година, съобщава Ройтерс.

Най-голямата банка в САЩ заяви, че очаква годишният нетен доход от лихви, без търговията, да е 89 млрд. долара в зависимост от пазарните колебания. Това е над предишната оценка за 88 млрд. долара, но под прогнозата на анализаторите за 90,68 млрд. долара, посочва LSEG.

Акциите на банката поевтиняха с 4% в предпазарната търговия. Изпълнителните мениджъри на банката предупреждават от месеци, че растящият ѝ нетен доход от лихви не е устойчив.

Главният изпълнителен директор Джейми Даймън също говори по-предпазливо въпреки нарастващия оптимизъм през последните няколко месеца за меко кацане на икономиката.

„Много икономически индикатори продължават да бъдат благоприятни. Гледайки напред обаче, оставаме нащрек за редица значително несигурни сили“, казва той в изявление.

Те включват „тревожни“ глобални конфликти, траен инфлационен натиск и количествено затягане, казва той.

Печалбата за първото тримесечие все пак е нараснала с 6% до 13,42 млрд. долара, или 4,44 долара на акция, спрямо 12,62 млрд. долара, или 4,10 долара на акция, година по-рано.

Високите лихви помогнаха на кредиторите да увеличат нетния си доход от лихви. За тримесечието банката отчита ръст от 11% до 23,2 млрд. долара. Без влиянието на First Republic, която JPMorgan придоби миналата година след внезапен крах, нетният доход от лихви все пак е нагоре с 5% на годишна база.

Кредиторът освен това е заделил 725 млн. долара за вноска към държавния фонд за застраховане на депозитите, което е по-малко от 3-те млрд. долара, заделени година по-рано.

JPMorgan е сред банковите гиганти, които формират по-голямата част от вноските към фонда, който миналата година бе пресушен заради краха на три регионални банки.

За разлика от конкурентите си, които съкращават служители, JPMorgan е добавила 2000 служители към работната си сила до 311 921 души. Това е с 5% повече на годишна база.

Банката е заделила 1,88 млрд. долара като провизии срещу лоши заеми спрямо 2,28 млрд. долара година по-рано.

Приходите от търговия на JPMorgan са се свили с 5% до 8 млрд. долара, а приходите от търговия с инструменти с фиксирана доходност, валути и суровини са се свили със 7%.

Приходите от инвестиционно банкиране са нараснали с 27% до 2 млрд. долара в резултат на по-високи такси от отписване на дълг и акции.

Общите приходи са се увеличили с 9% до 41,93 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 12.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още