IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на големите банки в САЩ расте, но у потребителите има известна предпазливост

Хората са започнали да харчат по-активно спестяванията си

18:13 | 14.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Големите банки в САЩ в петък обявиха, че по-високите лихвени проценти са увеличили печалбите им, въпреки че икономиката се забавя и потребителите показват все по-предпазливо поведение, пише Ройтерс.

Финансовите отчети на JPMorgan, Wells Fargo и Citigroup подсказват, че по-високите лихвени проценти на Федералния резерв на САЩ са им позволили да генерират повече средства от заеми, докато повишават лихвите по депозитите по-бавно. Потребителите започват да изчерпват спестяванията си, посочват банките, а Citibank и Wells Fargo отбелязаха, че загубите по кредитни карти и други дългове започват да нарастват.

Агресивната парична политика на Федералния резерв направи по-скъпо вземането на заеми и изплащането на дългове за потребителите и бизнеса, докато банките забавят потока от кредити и увеличават паричните нива, след като Silicon Valley Bank и двама други кредитори преживяха край по-рано тази година.

Главният изпълнителен директор на Citigroup Джейн Фрейзър заяви, че вижда продължаващо забавяне на разходите, което показва един „все по-предпазлив потребител“.

Третият по големина кредитор в САЩ твърди, че нивата на просрочията са все още ниски в сравнение с историческите, но е заделил повече пари за покриване на влошените заеми.

Wells Fargo заяви, че наблюдава ръст на отписванията на заеми в нейното портфолио от кредитни карти. Средните търговски и клиентски кредити са намалели спрямо второто тримесечие, тъй като по-високите лихви и забавящата се икономика отслабиха растежа на заемите, коментира изпълнителният директор на Wells Fargo Чарли Шарф по време на разговора си с анализаторите.

„Въпреки че икономиката продължава да е устойчива, виждаме въздействието на забавящата се икономика в лицето на намаляващи салда по кредити и плащания, които продължават леко да се влошават“, посочва Шарф в прессъобщението на банката.

Регионалният кредитор PNC Financial Services междувременно отчете по-големи просрочия по потребителските заеми.

Директорите на банки също така повториха притесненията си, че новите капиталови правила, предложени през юли, могат да намалят кредитирането и да ги накарат да се откажат от някои продукти.

Въпреки това перспективата не е толкова негативна, колкото смятаха някои банки преди. JPMorgan Chase заяви, че икономистите ѝ са ревизирали прогнозата си за икономиката в началото на това тримесечие и очакват скромен растеж за няколко тримесечия през 2024 г., вместо лека рецесия, което подхранва решението за освобождаването на нетни резерви от 113 млн. долара.

Междувременно Citi и Wells Fargo отчетоха по-ниски провизии за лоши кредити от очакванията на анализаторите.

При обявяването на отчета си JPMorgan каза, че ръстът на разходите вече се е върнал към тенденциите отпреди пандемията и потребителите са започнали да изразходват спестяванията си.

„В момента потребителите и бизнесът в САЩ като цяло остават здрави, въпреки че потребителите изразходват излишните си парични резерви“, коментира изпълнителният директор на JPMorgan Джейми Даймън.

По-висока печалба, по-ниски депозити

Като цяло банките отчетоха по-висока NII, или разликата между това което печелят от заеми и изплащането на депозити, тъй като се възползват от по-високите лихвени проценти.

JPMorgan, Citigroup и Wells Fargo, първата, третата и четвъртата по големина банки в САЩ, също увеличиха прогнозите си за този показател.

Ерик Куби, главен инвестиционен директор в North Star Investment Management в Чикаго, който притежава акции на JPMorgan, твърди, че „това, което виждате, е, че големите банки с наистина диверсифициран бизнес са имали доста добра печалба“.

Даймън посочва, че резултатите са добри и заради „свръхпечалбата“ от NII, въпреки че това ще се нормализира с течение на времето. Ръководителите на банката казват, че не смятат настоящите нива на NII за устойчиви.

За разлика от това този показател при PNC е спаднала. Банката твърди, че по-високата доходност от носещите лихва активи е повече от компенсирана от увеличените разходи за финансиране.

JPMorgan Chase, Wells, Citi и PNC отчитат спад на средните депозити.

Също така банките отправиха предупреждения за предложените от регулаторите увеличения на банковия капитал, кито според тях могат да повляят зле на редица техни продукти и услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 14.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още