IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wells Fargo повиши насоките си благодарение на по-висока печалба от очакваното

Кредиторът сега очаква нетните приходи от лихви за 2023 г. да бъдат с 16% повече спрямо миналата година

16:46 | 13.10.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американската банка Wells Fargo надхвърли оценките на анализаторите за печалбата през третото тримесечие, печелейки от клиентите, плащали по-високи лихви. Банката повиши годишната си прогноза за бъдещите приходи от лихви, съобщава Ройтерс.

Кредиторът сега очаква нетните приходи от лихви за 2023 г. да бъдат с 16% повече спрямо миналата година. Предишната прогноза бе за ръст от 14%.

Най-бързото затягане на паричната политика в САЩ от 40 години с цел да се обуздае инфлацията засили приходите от лихви на банките.

Нетните приходи от лихви на Wells Fargo са се увеличили с 8% до 13,1 млрд. долара през третото тримесечие, заяви кредиторът.

Акциите на банката поскъпнаха с 2% в предпазарната търговия след резултатите.

Конкурентът JPMorgan Chase също отчете ръст на печалбата за третото тримесечие, след като по-високите приходи от лихви са подкрепили печалбата от заеми.

Печалбата на Wells Fargo възлиза на 1,48 долара на акция през третото тримесечие, задминавайки очакванията на анализаторите за 1,24 долара, показват данни на lSEG.

„Макар че икономиката остава устойчива, виждаме влиянието на забавяща се икономика с намаляващи салда по заемите и задължения, които продължават леко да се влошават“, каза главният изпълнителен директор Чарли Шарф в изявление.

Банката отбеляза спад на общите депозити до 1,34 трлн. долара от 1,41 трлн. долара година по-рано. С повишаването на лихвите някои клиенти са прехвърлили парите си във фондове на паричния пазар, търсейки по-висока възвръщаемост.

Депозитите също са на фокус, след като потребителите ускориха краха на три регионални банки, бързайки да изтеглят парите си.

Wells Fargo, която полага усилия да реши шестгодишен скандал около практиките ѝ за продажби, заяви, че провизиите ѝ срещу кредитни загуби през тримесечието са били увеличени с 333 млн. долара предимно заради заеми за бизнес офиси.

Банките очакват бизнес имотите да отслабнат, особено по отношение на заемите за офиси. Разходите за финансиране са се увеличили за много собственици на бизнес имоти, чиито сгради имат по-високи нива на свободна площ, тъй като служителите избират да работят от вкъщи.

Приходите на Wells Fargo възлизат на 20,86 млрд. долара за тримесечието и също са над очакванията за 20,11 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 13.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още