IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Citigroup остава стабилна в навечерието на мащабно преструктуриране

Нетната печалба на банката се е повишила с 2% до 3,5 млрд. долара на годишна база

18:00 | 13.10.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Печалбата на Citigroup до голяма степен остава без промяна през третото тримесечие, подкрепена от нарастващите лихви и по-високите такси за инвестиционно банкиране. Акциите на банката поскъпнаха с 3% по време на предпазарната търговия в петък, съобщава Ройтерс.

Банката заяви, че наскоро обявеният план за реорганизация ще доведе до 15% намаление на функционалните роли.

Нетната печалба на банката се е повишила с 2% до 3,5 млрд. долара на годишна база, а печалбата на акция е останала без промяна на ниво от 1,63 долара за акция, надвишавайки консенсусната оценка от 1,21 долара на анализатори, анкетирани от LSEG.

„Обявихме последователни промени, които привеждат нашата организационна структура в съответствие със стратегията ни и променят начина, по който управляваме банката“, казва изпълнителният директор Джейн Фрейзър в изявление.

„Когато бъдат завършени, ще имаме по-опростена компания, която може да работи по-бързо, да обслужва клиентите ни по-добре и да отключи стойност“, добавя тя.

Приходите на групата за институционални клиенти на Citi, в която се намират операциите на Wall Street, са се увеличили със 12% на годишна база, подхранени от 34% скок на таксите от инвестиционно банкиране. Ръстът е лъч светлина след няколко тримесечия на потисната активност при сключването на сделки.

Подразделението за търговия също е увеличило приходите, а отделът за услугите в сферата на държавните и други облигации бележи 12% ръст на приходите.

Общите приходи на Citi са се повишили с 9% до 20,1 млрд. долара.

Третият по големина кредитор в САЩ е заделил повече средства за покриване на потенциални лоши заеми, макар че нивата на просрочие все още са ниски в сравнение с историческите нива.

Общите провизии за кредитния портфейл са нараснали до 17,6 млрд. долара от 16,3 млрд. долара преди година.

В същото време кредиторите се възползват от кампанията на Федералния резерв за ограничаване на инфлацията, която увеличи разходите по заемите и помогна на банките да печелят повече от лихвените плащания на клиентите.

Фрейзър обяви мащабна реорганизация миналия месец, която ще разпусне групата за институционални клиенти и ще ѝ даде по-директен надзор върху бизнеса на компанията. Новата структура все още не е отразена в резултатите за третото тримесечие.

Разходите на банката са нараснали с 6% до 13,5 млрд. долара поради нарастващите разходи и инвестиции в системи за контрол. Разходите включват обезщетения за служители, които са били съкратени по време на продажбата на международния бизнес.

Конкурентите Wells Fargo и JPMorgan Chase също представиха по-високи от очакваното резултати в петък, подкрепени от приходите от лихви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 13.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още