IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Deutsche Bank расте с 10% благодарение на инвестиционното банкиране

Данните на групата показват 15-о поредно тримесечие на печалба

09:36 | 25.04.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Deutsche Bank представи в четвъртък по-добър от очакваното ръст от 10% на печалбата за първото тримесечие, след като възстановяване на търговията с инструменти с фиксирана доходност и на сключването на сделки е дало тласък на приходите на подразделението за инвестиционно банкиране, съобщава Ройтерс.

Нетната печалба, разпределима между акционерите, възлиза на 1,275 млрд. евро през тримесечието. За сравнение, печалбата година по-рано бе 1,158 млрд. евро. Резултатите задминават и очакванията на анализаторите за печалба от около 1,2 млрд. евро.

Ръстовете означават, че инвестиционното банкиране може да си върне позицията на най-големия двигател на Deutsche от гигантското подразделение за търговия на дребно, което напоследък печели от по-високите лихви, но страда от проблеми с обслужването на клиенти.

Данните на групата показват 15-о поредно тримесечие на печалба – значителна серия за Deutsche след тежки загуби през последното десетилетие.

„Тези резултати представляват още една стъпка напред“, казва главният изпълнителен директор Кристиан Зевинг в бележка към служителите.

Той казва, че банката остава ангажирана с целите за 2025 г., които включват спад на съотношението разходи към печалба – цел, която според анализаторите може да е твърде амбициозна.

Въпреки по-добрата от очакваното печалба Deutsche трябва да навигира през слаба икономика на вътрешния си пазар, макар че доверието на германския бизнес се подобрява.

В същото време регулаторите предупреждават, че 2024 г. ще бъде по-малко положителна за печалбата на германските банки, тъй като имотната криза натежава, а заемите се влошават.

Приходите на инвестиционното банкиране на Deutsche са се увеличили с 13% през тримесечието, което е над ръста от 6,9%, очакван от анализаторите. Спад от 5% на приходите от корпоративното банкиране остана под прогнозите за понижение от 3,5%, а ръстът от 2% на приходите на банкирането на дребно съвпадна с очакванията.

Приходите от търговия с инструменти с фиксирана доходност и валута – един от най-големите бизнеси на банката, са се вдигнали със 7% от слабо тримесечие година по-рано. Това е над очакванията за ръст от 2,6% и е повече от спада от 3% на най-големите американски банки.

Консултантската дейност също се представя силно със скок на приходите от 54% спрямо очаквания за 36% и е значително над ръста от 25% на големите американски конкуренти.

Анализаторите сега очакват инвестиционното банкиране да остане най-големия двигател на печалба за Deutsche до края на 2026 г. Това показва промяна в очакванията спрямо миналата година, когато анализаторите прогнозираха, че банкирането на дребно ще доминира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 25.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още