IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с акции даде тласък на приходите на Barclays

Общата печалба обаче се срива с 13%

13:32 | 25.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британската банка Barlcays отчете приходи за първото тримесечие, които задминаха очакванията на анализаторите, след като фондовите трейдъри са отчели изненадваща печалба от бурните световни пазари, съобщава Bloomberg.

Приходите, свързани с бизнеса на Barclays на световните пазари, са намалели до 2,3 млрд. паунда през първото тримесечие, задминавайки средната оценка на анализаторите за 2,19 млрд. долара, компилирана от Bloomberg.

Резултатите на подразделението са подкрепени от скок от 25% на приходите от търговия с акции, което е било достатъчно, за да се компенсират по-ниските резултати от подразделението на пазарите с фиксирана доходност – най-големия бизнес на банката.

„При [търговията с] акциите сме се справили изключително добре“, казва главният изпълнителен директор К.С. Венкатакришнан в интервю за Bloomberg Television. „Секюритизираните продукти са се справили много добре, от гледна точка на лихвите в Европа сме малко по-слаби“, допълни той.

По-слабото тримесечие за бизнеса с търговия с фиксирана и валути контрастира на това на Deutsche Bank, чийто приходи растат със 7% през първото тримесечие.

По-рано тази година Венкатакришнан реформира бизнес структурата на Barclays и постави по-амбициозни финансови цели в презентация за инвеститорите. Той и председателят Найджъл Хигинс са под засилен натиск от инвеститорите, докато Barclays се бори с посредствена възвръщаемост и намаляваща цена на акциите.

Приходите на местното подразделение за банкиране на дребно на банката задминаха очакванията, достигайки 1,83 млрд. паунда. Те са подкрепени от програмата за структурно хеджиране на компанията.

Нетният лихвен доход на подразделението спада с 4%, тъй като Barclays е изправена пред продължителен натиск от страна на собствениците на депозити, които местят парите си в алтернативи с по-висок лихвен процент.

Приходите на инвестиционното банкиране също надхвърлят прогнозите, подпомогнати от 18% скок на таксите за поемане на дългове.

Общата нетна печалба за тримесечието се свива с 13% до 1,55 млрд. паунда, надминавайки сумата от 1,47 млрд. паунда, която анализаторите очакваха.

Barclays обяви възвръщаемост на капитала от 12,3%. Компанията все още очаква този показател да бъде над 10% за годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 25.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още