IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция спира повишаването на лихвите в очакване на инфлация от близо 70%

Централните банкери оставиха едноседмичната репо лихва на ниво от 50%

16:02 | 25.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Турската централна банка запази основните си лихвени проценти непроменени на заседанието си в четвъртък, предаде Bloomberg.

Комисията по парична политика, ръководена от гуверньора Фатих Карахан, остави едноседмичната репо лихва на ниво от 50%. Всички икономисти, с изключение на двама, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха именно такъв развой, докато останалите очакваха увеличение.

Лирата намали ценовия си ръст след новината и към 14:04 ч. в Истанбул се търгуваше с 0,2% повишение спрямо щатския долар.

"Като взе предвид закъснелите ефекти от затягането на паричната политика, Комисията реши да запази лихвения процент непроменен, но продължава да обръща голямо внимание на инфлационните рискове", се казва в изявлението на централната банка. В него се посочва още, че паричната политика ще остане затегната "до значително и устойчиво забавяне на месечната инфлация".

Централните банкери напоследък предоставят на банките по-скъпа ликвидност, отколкото предполага техният бенчмарк, и имат възможност да повишат цената на финансирането още повече, без да се налага да увеличават и лихвените проценти. Гъвкавостта на по-широкия лихвен коридор отвори пътя на Турската централна банка да пропусне повишение едва за втори път от началото на кампанията за затягане на лихвените проценти през юни миналата година.

Прекъсването на повишаването на лихвените проценти може да продължи с месеци, като евентуално облекчаване по-късно през годината зависи от забавянето на инфлацията от очаквания през май връх от над 70%. Карахан обеща да направи "каквото е необходимо", за да ограничи растежа на цените, които остават под натиска на все още високите потребителски разходи.

Анализаторите на Deutsche Bank AG смятат, че лихвите в южната ни съседка са достигнали своя връх, но не изключват повишения през това тримесечие, ако инфлационните рискове се запазят, а вътрешното търсене остане силно, според доклад, публикуван преди заседанието на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 25.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още