IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковият сектор - по-регулиран от атомната енергетика?

Как се споделя рискът при отпускането на кредити, дискутираха експерти на форума Banking Today

18:41 | 25.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Investor Media Group
Снимка: Investor Media Group

Банковата политика на Българската народна банка се развива в диалог с банките и фирмите, като целта е да модернизираме финансовите услуги. Това заяви Петър Чобанов, подуправител, ръководител на управление "Банково" и член на Управителния съвет на централната банка при откриването на форума Banking Today, организиран от Investor.bg, който за седма година събра представители на банковия и финансовия свят, и регулаторните органи в България.

По думите му във фокуса на БНБ са платежните операции с акцент върху отвореното банкиране. „Електронните плащания в ЕС достигнаха 240 трилиона евро през 2020 г.“, съобщи Чобанов и обясни, че централната банка в последните години обръща внимание на доставчиците, които споделят данни между банките и компаниите, като целта е клиентите да  получат по-евтини продукти и услуги.

„Целта е в ЕС в конкуренция да се създадат иновативни финансови услуги“, посочи подуправителят на БНБ.

Влиянието на лихвите

Асен Ягодин, зам. главен изпълнителен директор на Пощенска банка, коментира очакванията на пазара за движение на лихвените проценти в контекста за намалението им в еврозоната. Той е „умерен песимист“ и прогнозира, че няма да видим четири намаления, а само две. Банкерът очаква лихвите в еврозоната да паднат, като бизнесът и домакинствата у нас да посрещнат тази тенденция с вдигането на лихвите по депозитите.

Що се отнася до присъединяването на България в еврозоната, банкерът е на мнение, че това ще случи, като въпросът е дали ще бъде в началото, или по-късно през 2025 г., но е категоричен, че трябва да бъдат преодолени негативите от процеса.

Ягодин напомни, че 16 млрд. лева стоят като минимални задължителни резерви в БНБ на нулева лихва, а Европейската централна банка плаща на банките от еврозоната за тях 4% лихва. При освобождаването на този ресурс у нас той очаква да се отворят повече възможности за капитализация на банките.

Главният изпълнителен директор на БАКБ Илиан Георгиев посочи, че търсенето и предлагането ще насочат инвестирането на парите. „Смятам, че ще отидат в държавни ценни книжа (ДЦК), а всеки ще търси възможност да развие бизнес в сектори, в зависимост от това къде банката се е специализирала“, коментира той.

Тодор Тодоров, заместник-председател на съвета на директорите и изпълнителен директор на Националния гаранционен фонд (НГФ), обърна внимание, че институцията гарантира кредити за бизнеса, а от регулациите и пазара зависи дали ще се увеличават или намаляват гаранционните такси.

Под сянката на регулациите

Асен Ягодин се пошегува, че банковият сектор е по-регулиран от атомната енергетика. „Провокирани от банковата криза през 2010 -2012, се отиде в другата крайност, без да се намали рискът в системите, а европейките регулатори се замислиха повече за качеството на банковите портфейли", коментира той какви са банковите регулации и политики. "Механизмите, по които се отпускат нови кредити, са по-рестриктивни оттогава, и българските банки са подготвени повече от техните аналози от еврозоната. Поне четири са банките от големи групи под надзора на ЕЦБ и надзорът върху банките-майки се пренася“, допълни той.

Илиан Георгиев напомни, че „регулациите по-рано бяха много по-малко, а сега са повече и това се пренася в цената на продуктите“.

„Възможно е БНБ да въведе критерии на ниво клиент“, отбеляза банкерът и разкри, че всяка банка според своите модели провежда рестриктивна политика.

На въпрос дали банките са станали по-взискателни в оценка на риска при отпускането на заеми, Георгиев обясни, че увеличението на доходите, които „бизнесът успява да трансформира, се отразява на цените на имотите, и тази връзка определя тенденциите на пазара“.

Споделяне на риска

Тодор Тодоров посочи, че проектите на фирмите стават иновативни и се увеличават. Той съобщи, че НГФ за едно тримесечие прави гаранция за около 200 милиона лева за кредити от банките за МСП и микрофирми. „През последната година гарантирахме заеми за 700 млн. лева, които ще преминат в 1,5 млрд. лева до две години, и този ресурс ще стигне до бизнеса“, съобщи той.

Тодоров подчерта, че проектите отговарят на изискванията и потвърди, че НГФ и търговските банки следват клиентите, включват се в споделяне на риска, като са равнопоставени към всички сектори. „Колкото са по-широко обхватни и по-малко парцелирани, толкова рискът е по-малък“, заяви той и подчерта, че така се намалява и административната тежест.

Инвестиции и AI

Според него едно от най-големите предизвикателства за банките и бизнеса ще е прилагането на ESG политики и смята, че затова ще се използва значителен ресурс.

Светослав Миланов, изпълнителен директор на „Инвестбанк", посочи, че вътрешнобанковите системи използват изкуствен интелект при внедряване на регулации. По думите му АI помага и при създаване на вътрешнобанковите правила. „С изкуствения интелект се експериментира при вътрешнобанковите процеси, което помага за освобождаване на хората, за да проявят творчество и иновативност“, отчете банкерът.

Асен Ягодин съобщи, че при насочването на клиентите към дигиталните канали за банкиране се освобождават кадри, като изкуственият интелект помага в подбора на персонал. „В желанието да останем предпочитан работодател искаме да сме начело на тенденциите при подбора на качествен персонал и неговото задържане. Неминуема е употребата на изкуствен интелект, прогнозира той и заяви, че пред банките стои проблемът с кадрите. „Докато преди 20 години за едно място се бориха по 15 - 20 човека, сега за някои позиции се явява по един кандидат“, коментира той.

Светослав Миланов смята, че едни и същи са предизвикателствата и при по-големите, и при по-малките банки, когато се говори за напрежението и стреса на служителите. Той увери, че до края на годината банките ще бъдат готови със системите и клоновете си за влизане в еврозоната, като „зад сцената остават милионите като инвестиции“.

Ягодин пресметна, че това ще струва между 200 и 400 млн. лева на банковата система.

Генерални партньори на Banking Today са Пощенска банка, „Инвестбанк“ АД и Българската банка за развитие. Основни партньори са MFG, Sirma и Българо-американска кредитна банка.

Събитието се организира с подкрепата на Първа инвестиционна банка, Фонд на Фондовете, Devin, LATE CAFÉ & ROASTERY, VINOPOLY, White Bite Catering, J Point Group и DiKa.

Институционални партньори са Българската стартъп асоциация (BESCO) и Българска финтех асоциация.

Медийни партньори на Banking Today са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, Money.bg и Cash.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 26.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още