IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията на потребителите за инфлацията в еврозоната са се понижили през март

Очаква се цените да се повишат с 3% през следващите 12 месеца - това е най-ниското ниво от декември 2021 г.

12:37 | 26.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната са се понижили през март, сочи проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирано от Bloomberg. Данните подкрепят плановете за започване на облекчаване на паричната политика на финансовата институция през следващите седмици.

Очаква се цените да се повишат с 3% през следващите 12 месеца, което е спад от 3,1% през февруари, посочва ЕЦБ в своето месечно проучване. Това е най-ниското ниво от декември 2021 г.

През следващите три години се очаква цените да се повишат с 2,5% - стойност, която остава без промяна спрямо миналия месец.

Резултатите вероятно ще подсилят решимостта на ЕЦБ да предприеме понижаване на лихвения процент по депозитите от рекордното ниво от 4% през юни. Гуверньорът на Италианската централна банка Фабио Панета дори предупреди в четвъртък, че не трябва да се стига до „ненужни забавяния“, които биха могли да означават връщане към свръхниски лихви.

Данните за инфлацията в еврозоната през април трябва да бъдат публикувани следващата седмица. Bloomberg Economics прогнозира, че ръстът на цените ще остане стабилен на 2,4 на сто.

Анкетата на Европейската централна банка показва и продължаващ песимизъм сред потребителите по отношение на икономиката, където те предвиждат свиване от 1,1% през следващите 12 месеца, същото като през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 26.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още