IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристиан Нойер: ЕЦБ може да не е в синхрон с Фед през някои тримесечия

Според него базираната във Франкфурт банка не трябва да се бави с намаляването на лихвените проценти

22:31 | 26.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg
Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

„Европейската централна банка не трябва да чака Федералния резерв, преди да намали лихвените проценти, тъй като двете финансови институции може да не са в синхрон за няколко тримесечия“. Това коментира бившият централен банкер Кристиан Нойер, цитиран от Bloomberg.

„Не е нереалистично да вярваме, че нещата при тях се случват различно, дори ако общото движение върви в една и съща посока. Може обаче да има интервал от няколко месеца или тримесечия в зависимост от обстоятелствата на всяка икономическа или валутна зона“, посочва той.

Забавянето от страна на Фед се оказва ключова тема за представителите на ЕЦБ, докато те обсъждат как ще се развие политиката на централните банки след вероятното намаляване на лихвите по време на следващото им заседание в началото на юни.

Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард по-рано коментира, че базираната във Франкфурт централна банка зависи от данните, а не от Фед. Някои централни банкери обаче предупреждават, че колкото по-дълго има разлика между двете институции, толкова по-голямо ще бъде въздействието при облекчаването на паричната политика.

„ЕЦБ отговаря за достатъчно голям паричен съюз, за да може да бъде наистина независима от това, което Фед решава“, казва още бившият гуверньор на Френската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 26.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още