IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът на фондовете осигурява на предприемачите 5 млрд. лева

Финансовите инструменти на Фонда трябва да отговарят на пазарните нужди и вложения публичен ресурс, посочи изпълнителният директор Павел Лисев

19:08 | 20.05.24 г.
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

"В Министерството на иновациите и растежа успяхме да постигнем една перфектна буря в предприемаческата екосистема в България", заяви заместник-министърът Красимир Якимов в началото на представянето на свършеното от Фонда на фондовете през програмния период 2014 – 2020 г. По думите му никога досега в историята на управлението на европейски средства в България не е имало такъв голям ресурс за бизнеса – над 5 млрд. лева по две програми – “Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ с общ бюджет от 3 млрд. лева и програмата “Научни изследвания и иновации” с бюджет малко над 2 млрд. лева. 

Той посочи, че с политическата воля и в активен диалог с Европейската комисия България е успяла да договори след 2020 г. до края на 2022 г. този ресурс за Министерството на иновациите и растежа. „След това в началото на 2023 г., в рекордно кратък срок от 5 млрд. лева 1,3 млрд. лева са насочени към Фонда на фондовете с цел той да ги управлява, структурирайки ги в дългови и дялови инструменти. За целта са сключени две споразумения между Фонда и Министерството на иновациите и растежа“, обясни Якимов.

Той припомни, че по-късно през лятото на 2023 г. Фондът на фондовете сключи споразумение с управляващия орган на програмата за региони в растеж към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, благодарение на която Фондът получи мандат да управлява и структурира фондовете за градско и регионално развитие с общ бюджет от над 460 млн. лева.

„В резултат на това, в края на 2023 г. започва и поетапното отключване на ресурсите“, посочи Якимов и отчете, че първата процедура – за подбор на фонд мениджъри към “Фонд предпримачество” с общ бюджет от 100 млн. евро привлича значителен интерес. Той даде пример, че за три обособени позиции са кандидатствали над 20 екипа.

По думите му процедурата е в напреднал етап и през второто полугодие ще бъдат избрани новите фонд мениджъри, които на свой ред ще структурират дяловите фондове, така че в максимално кратък срок парите да стигнат до бизнеса.

Новите финансови инструменти

През следващите седмици ще започнат да бъдат обявявани поетапно поръчки за подбор на финансови инструменти за фондовете за градско развитие, за дълговите инструменти за кръгова икономика. Фирмите ще могат да кандидатстват и за дяловия инструмент за иновации в предприятията, както и за дългоочаквания фонд за технологичен трансфер, който има за цел да изгради стабилен мост между науката от университетите и бизнеса.

Стоян Шишков, зам.-ректор на СУ „Св. Климент Охридски“, където се състоя събитието на Фонда на фондовете, съобщи, че студенти от Алма матер участват в отбори за избор на най-голям стартъп в страната.

„Чрез финансовите инструменти на Европейския съюз развихме потенциала на предприятията, увеличихме заетостта и помогнахме за развитие на регионите, заяви д-р Йорданка Чобанова, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.– Голямата добавена стойност, която финансовите инструменти дават на общините, е над 1 млрд. лева.“

Тя пресметна, че 15 финансови инструменти са достигнали до 15 хиляди бенефициенти.

Д-р Чобанова прецени, че България има потенциал да управлява над 2 млрд. лева от кохезионните средства на Евросъюза в този програмен период, като с това ще помогне за постигане на целите на ЕС да стимулира устойчивия растеж и енергиен ефективен преход.

Фондът на фондовете управляваше по време на предходния програмен период 1 млрд. лева ресурси при споделено управление между 15 финансови инструмента, които достигнаха до 3200 бенефициенти – малки и средни предприятия. Тези фирми работиха за подобряване на градската инфраструктура, в сферата на екологията, селското стопанство, хранително-вкусовата индустрия и други.

„Ако предходният програмен период мина при ниски и нулеви лихви, сега виждаме, че лихвите се вдигат и се променя достъпността до капитал, коментира Николай Генчев, председател на надзорния съвет на Фонда на фондовете. – Ако досега сме управлявали 1 млрд. лева публични средства, то сега ще управляваме два пъти повече – 2 млрд. лева. Към публичните пари се прибавят и тези от частни инвеститори, затова предприятията ще получат много повече финансов ресурс“, отбеляза той.

„Темите за бъдещия програмен период ще бъдат енергийната сигурност и ефективност", каза Генчев и добави, че акцент на финансирането от Фонда на фондовете ще са проекти с финансовите инструменти, свързани с иновации, технологичен трансфер, които ще се два пъти повече и ще се управляват и със собствен капитал на Фонда.

Последна актуализация: 19:11 | 20.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още