IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансови посредници искат да управляват 100 млн. евро в подкрепа на стартъпи

С привлеченото допълнително съфинансиране от частни инвеститори общата сума ще достигне 126 млн. евро, съобщи Фонд на фондовете

20:54 | 23.02.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

24 заявления от кандидати за финансови посредници са получени за управлението на 100 млн. евро в подкрепа на българските стартъпи чрез „Фонд Предприемачество“ по първата обявена процедура за дялов инструмент на Фонд на фондовете за програмен период 2021-2027. Това съобщи „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“, по-популярен като Фонд на фондовете, след като оценителната комисия отвори получените заявления за участие по обществена поръчка с предмет „Изпълнение на финансов инструмент Фонд Предприемачество, финансиран със средства по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027.

„Фонд Предприемачество“ е структуриран като три инвестиционни фонда – „Ранен етап“, „Рисков капитал“ и „Растеж“, чрез които ще се осигуряват дялови и квази-дялови инвестиции за предприятия във всички етапи на развитие от идеен проект и концепция до зряла фаза и установени бизнес модели. Предоставеният публичен ресурс е в общ размер от 100 млн. евро, като се очаква посредством привлеченото допълнително съфинансиране от частни инвеститори общата сума да достигне 126 млн. евро.

Целта е ресурсът да бъде достъпен за компаниите от началото на 2025 г., така че да се осигури период за инвестиране от пет години. Инструментът ще бъде силен катализатор за българската стартъп и иновационна екосистема.

От Фонд на фондовете разчитат, че ще се постигне приемственост в управлението на публичните средства с вече съществуващите на пазара фонд мениджъри по ОПИК 2014-2020. С помощта на съфинансирането ще се осигури създаването на нови стартиращи бизнеси и последващо развитие на вече подкрепеното портфолио от инвестиции.

Финансовите посредници, които ще осигурят необходимото съфинансиране и ще предоставят финансови продукти на крайните получатели, кандидатстват в три обособени позиции.

Обособена позиция I е с предмет „Изпълнение на Фонд Предприемачество Ранен етап с размер на публичния финансов ресурс от 30 млн. евро“. Заявления за нея са подали: Обединение Флоу Майндсет Кепитал КДА, Обединение "Иновейшън - Акселерейс", Обединение "Планет 9 Венчърс" и Обединение „Витоша Венчър Партнърс II”.

С подадени заявления в срок за Обособена позиция II с предмет „Изпълнение на Фонд Предприемачество Рисков капитал с размер на публичния финансов ресурс от 30 млн. евро“ са класирани: Обединение Флоу Майндсет Кепитал КДА, Обединение Морнингсайд Хил II, Байена Венчърс, Обединение "Ню Вижън 5", Обединение "АйСи 2", Обединение "Планет 9 Венчърс", Обединение НеоОпюленс, Обединение „Витоша Венчър Партнърс II”, Пламен Симеонов Русев и Консорциум Капитал Пойнт България.

За Обособена позиция III с предмет „Изпълнение на Фонд Предприемачество Растеж с размер на публичния финансов ресурс от 40 млн. евро“ кандидатстват: Обединение Морнингсайд Хил II, Байена Венчърс, Обединение "Ню Вижън 5", Обединение "Планет 9 Венчърс", Обединение "АйСи 23", Обединение Нео Опюленс II, Обединение „Витоша Венчър Партнърс II”, Обединение „Крест Капитал“, Пламен Симеонов Русев, Консорциум Капитал Пойнт България.

След отваряне на заявленията ще се извърши проверка на кандидатите за съответствие със заложените критерии за подбор. Финансовите посредници, които са допуснати до следващия етап в процеса по подбор, ще получат покана за предоставяне на първоначални оферти. От Фонд на фондовете напомнят, че критериите за възлагане се базират на обективна комплексна оценка на офертите, получени от всички кандидати, която обхваща три основни компонента: опит с реализирани инвестиции и осъществени изходи, план за управление и финансова оценка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 23.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още