IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 500 млн. лв. помощ ще получат проекти на високотехнологични компании

Средствата ще са основно за малки и средни предприятия, както и за стартиращи такива, съобщи зам.-министър Мартин Гиков

17:46 | 17.01.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министерството на иновациите и растежа ще подкрепи с над 500 млн. лв. високотехнологични компании, включително и в сектора на микроелектрониката. Средствата ще са основно за малки и средни предприятия, както и за стартиращи такива. За големите компании инвеститори от сектора, могат да бъдат предоставени допълнителни финансови стимули през Българската агенция за инвестиции и Министерството на финансите, които да покриват съществена част от инвестицията.

Това съобщи заместник-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков, цитиран от пресслужбата на МИР. Той участва в дискусия за бизнес възможностите между България и Великобритания в рамките на кръгла маса „Създаване на сътрудничество между Великобритания и България в областта на полупроводниците и микроелектрониката“, организирана от Посолството на Великобритания у нас.

През тази година Фонд на фондовете ще започне процедури за избор на финансови посредници за Фонд за технологичен трансфер в размер на 117 млн. лв., Фонд за иновации в предприятия (67 млн. лв.) и два фонда за дигитализация (184 млн. лв.), които чрез микс от грантово и дялово финансиране ще подкрепят комерсиализирането на иновативни идеи и проекти.

Чрез Фонда за технологичен трансфер ще бъде насърчено развитието на спин-оф компании, стартъпи на високотехнологични предприятия и фирми, базирани на знанието като част от индустриални стартъп системи.

Фондът за иновации в предприятията ще подкрепя създаването и развитието на иновативни предприятия, приоритетно в средно- или високотехнологичните сектори на преработващата промишленост и интензивните на знание услуги.

Средства на фондовете за дигитализация ще насочат инвестиции към въвеждане и разработване на цифрови технологии, софтуер, цифрови приложения в областта на Индустрия 4.0.

„Финансирането е предназначено за подобряване на достъпа до научно-изследователска и развойна дейност, както и вътрешното внедряване на иновации с цел увеличаване на броя на реализираните на пазара иновации, които са разработени от самите компании“, уточни Мартин Гиков.

Заместник-министърът обясни, че Капиталовият фонд за възстановяване и развитие на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) до края на 2026 г. ще предоставя средства за устойчива и дигитална инфраструктура в размер на близо 60 млн. лв. Привлеченото частно съфинансиране от финансовите посредници ще бъде в размер не по-малък от 90 млн. лв.

От министерството информираха, че на срещата са обсъдени и възможностите за съвместно сътрудничество между български и британски компании, свързани с официалното включване на България в Съвместното предприятие за чипове (Chips Joint Undertaking).

„Министерството на иновациите и растежа, Британско-българската търговска камара и посолството на Великобритания у нас ще следят и подпомагат задълбочаването на процеса по взаимодействие в сектор „Микроелектроника“, подчерта зам.-министър Гиков.

Той напомни, че основен приоритет в работата на Министерството на иновациите и растежа е привличането на високотехнологични инвестиции и насърчаване развитието на предприемаческата и стартъп екосистема, както и взаимодействието с чуждестранни партньори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още