IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 65 млн. лева финансиране за стартъпи ще се инвестира извън София от 2025 г.

За първи път финансирането ще е комбинация от финансов инструмент с безвъзмездна помощ, посочи Виктория Христова, изпълнителен директор на Фонд на фондовете

15:12 | 05.01.24 г.

Разширяваме кръга на крайните получатели и компании с финансиране от Фонда на фондовете, а от фонд мениджърите ще зависи как ще се застъпи териториално района извън София. Нови 130 млн. евро ще получат през 2025 г. компании, като над 50% от тази сума ще се инвестират извън Югозападния регион. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Виктория Христова, изпълнителен директор и член на управителния съвет на Фонда (ФнФ).

„До края на февруари Фондът търси мениджъри на три фонда за дялови инвестиции. Набират се желаещите да управляват 100 млн. евро за три фонда, като се очаква чрез привлеченото допълнително съфинансиране от частни инвеститори общата сума да нарасне до минимум 130 млн. евро", посочи Христова. Финансовият инструмент „Фонд Предприемачество“ е финансиран със средства по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 (ПКИП), съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие, и трябва да финансира стартъпи в различни периоди на своето развитие – от идея, през продукт, до растеж.

По думите на изпълнителния директор на Фонда сред новите елементи на допустимост е включването на повече крайни получатели – изискванията вече не са да се финансират само малки и средни предприятия, а вече и малки със средна капитализация и средни със средна капитализация. Досега по този критерий се изискваше броят на служителите да е до 250, а сега той нараства до съответно 499 и 3 хиляди в отделните компании.

„Друг важен елемент е по линия на териториалното разпределение – задължително повече от 50% от този ресурс трябва да бъде инвестиран извън Югозападния регион, коментира тя как ще се промени концентрацията, която до момента наблюдаваме. – Нашата роля като публичен инвеститор е да стимулираме това разрастване, като при предишните фондове нямаше такова изискване, затова сега се наблюдава концентрация на екосистемата около София“.

На въпрос какви компании ще се финансират с публичен ресурс Виктория Христова уточни, че фонд мениджърите сами ще развиват своите портфейли в рамките на критериите, като няма секторно ограничение извън забранените сектори. „Процедурата за набиране на финансови посредници е състезателна с елементи на договаряне“, напомни тя, като критериите са ясно измерими и предварително известни, за да може кандидатите да преценят до колко са подходящи за определен фонд.

Новите фонд мениджъри ще се избират чрез обществени поръчки. ФнФ се е опитал максимално да скъси времето за процедурата, като реалистичният срок за започване на работа на новите фондове е началото на 2025 г., стига да няма сериозни забавяния от обжалвания на процедурата. „Ако има обжалване по процедурата за един фонд, другите две процедури ще могат да продължат“, увери Христова.

Тя коментира, че Фондът ще набляга върху качеството на компаниите, за да могат да развиват успешно портфолиото си и потенциала за развитие.

Освен с дялови инвестиции, през 2024 г. ФнФ ще подкрепи бизнеса и с дългови инструменти. "По линия на дяловите инвестиции предстои да се реализира Фондът за технологичен трансфер и Фондът за иновации. Двата общо ще представляват около 100 млн. евро. По линия на дълговите инструменти – 100 млн. евро са за кръгова икономика и ресурсна ефективност, който в момента е в процес на структуриране“, съобщи изпълнителният директор на Фонда.

Христова допълни, че в момента приключват пазарните тестове с банките като финансови посредници и за първи път ще се прилагат новите дългови инструменти – комбинация от финансов инструмент с безвъзмездна помощ.

Какви компании ще се финансират с публичен ресурс? Ще има ли пауза във финансирането на стартъпи с публичен ресурс? Повече за новите фондове и как се развива участието на български фирми на международни технологични форуми може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 05.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още