IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският бизнес ще получи още 210 млн. лева от Фонд на фондовете

Средствата ще се предоставят по Програма „Възстановяване“ на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. чрез банки партньори

14:11 | 22.08.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Малки и средни предприятия в страната ще могат да се възползват до края на 2023 г. от допълнителни средства от близо 210 млн. лева, предоставени от Фонд на фондовете. Очаква се ресурсът да е наличен на пазара през втората половина на месец септември след приключване на формалния процес по възлагането му на банките, съобщиха от Фонда.  

Средствата ще се предоставят по Програма „Възстановяване“ към гаранционния лимит на банките партньори, изпълняващи инструментите по програмата, които са от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейски фонд за регионално развитие, в това число и по линия на REACT-EU.

Факторите за добавянето на свежи пари за бизнеса са успешното инвестиране на ресурса по инструмента, пазарната необходимост и продължаващо активно търсене на финансова подкрепа от страна на българските компании, обясняват от Фонд на фондовете.

Програма „Възстановяване“ беше създадена, за да подкрепи предприемаческата среда, изправена пред неблагоприятните икономически последици от COVID-19 и да улесни достъпа до бизнес кредити. Тя доказа своята ефективност като механизъм за подпомагане на малки и средни предприятия и преодоляване последствията от пандемията. Чрез нея бяха подкрепени общо 1659 компании в сектори като търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство и други, отчитат от Фонда.

Заинтересованите банки партньори ще получат допълнителни средства в размер на 84,5 млн. лева, като така общите средства за изпълняваните гаранционни инструменти по Програма „Възстановяване“ ще достигнат 333,8 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 22.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още