IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд на фондовете ще управлява над 462 млн. лв. по програмата за развитие на регионите

50 общини в цялата страна ще получат инвестиции за развитие, с които ще постигнат подобрение на градската среда за по-качествен живот на хората

20:20 | 29.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Фонд на фондовете ще управлява над 462 млн. лева по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). От тях над 277 млн. лева са предвидени за финансови инструменти, а близо 185 млн. лева ще се предоставят като безвъзмездни средства в комбинация с финансовия инструмент в единична операция, съобщиха от Фонда на фондовете.

В новата Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 са обособени два приоритета – „интегрирано градско развитие“ и „интегрирано териториално развитие на регионите“. Първият приоритет е целево ориентиран към насърчаване на интегрираното и приобщаващо социално, икономическо и екологично развитие, културата, природното наследство и устойчивия туризъм в десетте най-големи градски общини в страната, които са и основни центрове на растеж: Видин, Плевен, Русе, Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Столична община и Благоевград.

По втория приоритет с финансирането ще се осигурява подкрепа по същите направления в 40 средни и по-малки градски общини с население над 15 хиляди души: Враца, Ловеч, Лом, Монтана, Троян, Габрово, Горна Оряховица, Севлиево, Разград, Свищов, Силистра, Добрич, Търговище, Шумен, Сливен, Ямбол, Нова Загора, Айтос, Карнобат, Казанлък, Свиленград, Харманли, Димитровград, Кърджали, Хасково, Асеновград, Велинград, Смолян, Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Карлово, Ботевград, Гоце Делчев, Дупница, Кюстендил, Перник, Петрич, Самоков, Сандански.

Финансовият инструмент ще предлага дългово финансиране, насочено към инвестиции в няколко сектора. Средствата ще се вложат в техническа инфраструктура за бизнес и предприемачество, индустриални паркове и развитие на малки и средни предприятия, енергийна ефективност и обновяване на жилищни и обществени сгради, устойчива мобилност и екологично чист транспорт, зелена градска инфраструктура, за по-висока сигурност в обществените пространства, образователна и здравна инфраструктура, проекти в сферата на културата, спорта и туризма.

Целта на финансирането по двете приоритетни оси е да се постигне цялостно подобрение на градската среда с по-„зелен“ и модерен облик, което ще повиши социално-икономическото развитие на регионите в цялата страна.

Финансовото посредничество ще се извършва от фондовете за градско развитие в Северна и Южна България.

Крайни получатели на средствата могат да бъдат общини, публични институции, частни и общински предприятия, както и публично-частни дружества, като всеки одобрен проект може да получи до 39 млн. лева финансиране със срок на погасяване до 20 години. От Фонда посочват, че са облекчени изискванията за обезпечение, лихвените нива са ниски, няма такси и комисионни за управление на публичния ресурс.

От Фонда на фондовете потвърждават, че за първи път от началото на изпълнението на правната рамка се допуска комбинирана подкрепа в единична операция с финансови инструменти и безвъзмездна финансова помощ, което значително ще намали тежестта при инвестиране, като се има предвид, че грантовата компонента ще се предоставя по правилата на финансовия инструмент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 29.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още