IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът на фондовете ще управлява 1,2 млрд. лв. с инструменти по "Конкурентоспособност"

Това е първият и най-голям мандат, възложен на Фонда за новия програмен период 2021-2027 г.

15:35 | 09.03.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Наскоро подписаното Споразумение за финансиране по новата програма „Конкурентоспособност“ за 1,2 млрд. лева e първият и най-голям мандат, възложен на Фонда на фондовете за новия програмен период до 2027 г. При него фондът ще управлява най-голям обем инструменти със значителен потенциал за въздействие, като са предвидени над 370 млн. евро за дългови продукти. За това съобщиха от фонда, който трябва да разпределя целево публични средства от европейски програми и национално съфинансиране чрез специализирани схеми за финансиране.

През новия програмен период дългови инструменти ще се използват за финансиране по две програми – Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. (ПРР) и Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 г. (ПКИП). На експертна среща между ръководството на фонда и управляващите органи на програмите са присъствали над 80 участници като Асоциацията на банките в България, представители на фонд посредниците по фондовете за градско развитие, представители на организации с интерес към бъдещите финансови инструменти. 

„При дизайна на финансовите инструменти по ПКИП са взети предвид опитът и новите разпоредби в регламентите на ЕС. Портфолиото от продукти, чрез които ще се подкрепя българската икономика, е разнообразно и насочено към сфери като иновации, дигитализация, Индустрия 4.0, енергийна ефективност и кръгова икономика“, е заявил по време на срещата Павел Лисев, член на управителния съвет на Фонда на фондовете и изпълнителен директор, посочват от фонда.

Досега фондът е финансирал над 2600 крайни получатели. Според Мартин Гиков, член на ръководството на фонда и изпълнителен директор, срещата ще помогне да се намери пресечната точка между всички участници в процеса по изпълнение на инструментите – Фонда на фондовете, управляващите органи и бъдещите финансови посредници.

По Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. България беше давана за пример в ЕС като държава-членка с реални резултати от прилагането на инструменти още от периода 2007-2013 г. по моделите JEREMIE и JESSICA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още