IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът на фондовете предоставя 533 млн. лв. за рисково финансиране на фирми

Започват пазарните консултации за новите дялови финансови инструменти за периода до 2027 г. по програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“

11:46 | 14.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

От общо 1,2 млрд. лв., предвидени по новата програма „Конкуретоспособност“, 533 млн. лв. ще са за рисково финансиране. Това съобщи Фондът на фондовете след втората среща от поредицата информационни събития за начините за предоставяне на подкрепа и планираните инструменти по новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) 2021-2027.

Значителна част от ресурса ще бъде за подкрепа на предприятия от по-слабо развитите региони на страната извън Югозападния район. Очаква се в кратък срок да започне провеждането на пазарни консултации, като целта е на срещите да се получи обратна връзка от пазара. На тях ще се обсъжда каква да е структурата на инструментите, насочени към подкрепа на предприятията за устойчив растеж, как да се преодоляват пазарни предизвикателства, да се реализират успешно нови бизнес идеи, да се създават работни места и да се подкрепя технологичното предприемачество с улесняване достъпа до рисково финансиране. От Фонда уточняват, че подкрепата за фирмите по този финансов инструмент ще достигне над 200 млн. лв.

След споразумението между ФнФ и Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспосбност“ (ГДЕФК), която е към Министерство на иновациите и растежа Фондът ще структурира и възложи изпълнението на финансови продукти за дялово финансиране, насочени към компании от всички етапи на развитие (от идея до зряла фаза).

През новия програмен период на пазара ще бъде пуснат и инструмент за рисков дълг, който ще покрие нуждите от финансиране на по-зрели проекти в областта на иновациите и внедряването на вътрешна за предприятията научно-изследователска и развойна дейност.

Предоставената с финансовите инструменти подкрепа трябва да допринесе за постигането на икономически напредък по специфичните цели на Програмата в три основни направления.

Първото е за развитие и засилване капацитета за научни изследвания и иновации, и въвеждането на модерни технологии. Второто е за насърчаване на цифровизацията, чрез въвеждането на технологии от Индустрия 4.0 и усвояване на ползите от нея. Третото е свързано с насърчаване на устойчивия растеж и конкурентоспособността на малки и средни предприятия.

Фондът на фондовете съобщи също, че до момента е подкрепил над 2600 проекта с близо 1,3 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още