IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд на фондовете избира мениджъри за финансов инструмент „Фонд Предприемачество“

Кандидатите могат да подават оферти в срок до 20 февруари 2024 г.

16:20 | 19.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Фонд на фондовете (ФнФ) започна процедура за избор на финансови посредници за управлението на финансов инструмент „Фонд Предприемачество“, финансиран със средства по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 (ПКИП), съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие, съобщиха от пресцентъра на фонда.

„Фонд Предприемачество“ изисква комбинация от публични средства и частно финансиране. Предоставеният публичен ресурс е в общ размер от 100 млн. евро, като се очаква посредством привлеченото допълнително съфинансиране от частни инвеститори общата сума да достигне близо 126 млн. евро.

След проведените пазарни консултации и предвид препоръките на участниците в тях, инструментът е структуриран като три инвестиционни фонда:

- Фонд „Ранен етап“ с публичен ресурс от 30 млн. евро, насочен към осигуряване на подкрепа на стартиращи предприятия, основно за доказване на ниво концепция, етап ускоряване и ранен етап на развитие. Индивидуалните инвестиции могат да бъдат в размер до 1 млн. евро.

- Фонд „Рисков капитал“ с размер на публичните средства от 30 млн. евро, насоченост на инвестициите към компании, които са развили своят продукт или услуга и целят стартиране на масово производство и/или дистрибутиране до целеви пазари, както и предприятия с бърз растеж. Максимално допустимият размер на индивидуалните инвестиции, включително последващи инвестиции не следва да надвишава 3 млн. евро.

- Фонд „Растеж“ с размер на публичния ресурс от 40 млн. евро, за инвестиции в предприятия в етап на растеж, които са достигнали относително зряла фаза от своето развитие, както и предприятия с бърз растеж, с максимален размер на индивидуалните инвестиции от 4 млн. евро.

Срокът на трите фонда ще е с период от 10 години с възможност за удължаване до две години.

При избора на фонд мениджъри основни изисквания ще са опитът в дялови инвестиции и работата при подкрепа към предприятия в различен етап на развитие.

Кандидатите могат да подават оферти в срок до 20 февруари 2024 г.

Процедурата за участие и съответните документи са налични ТУК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 19.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още