IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд на фондовете ще развива и акселераторски програми за младежко предприемачество

Как ще се преодолеят регионалните различия и концентрацията на стартъпи в и около София, коментира Виктория Христова, изпълнителен директор на Фонда

15:19 | 10.04.24 г.

Във Фонд на фондовете имаме планове за развитие на акселераторски програми за младежко предприемачество догодина. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Виктория Христова, изпълнителен директор на Фонда.

„България се очертава като лидер в Европейския съюз от гледна точка на нагласите към предприемачеството и реализацията им сред младите хора. Статистиката показва че в България е най-високият дял на ангажирани младежи между 15 и 30 години – 14% спрямо средния за ЕС от 9%", цитира данни от доклад за иновациите на Eurobarometer от март 2023 г.

Христова подчерта, че тази седмица ще се състои финалната конференция на програмата „Инкубатори за иновативни предприятия“ на Фонда на фондовете с финансиране от програма "Еразъм", която се прави в сътрудничество с Асоциацията за международно обществено развитие и СУ "Св. Климент Охридски".

По думите ѝ, целта на програмата е развитие на младежкото предприемачество, като досега през обучителната програма са преминали над 200 младежи, повечето от които студенти. "Нашето виждане е, че е много важно в ранните години хората да придобиват умения, които дори да не са толкова насочени към бизнеса, са важни за цялостното им кариерно развитие", смята мениджърът.

Виктория Христова посочи, че сред идеите на младежите се открояват теми, свързани с опазване на околната среда, социално предприемачество, здравни иновации. Тя отчете, че семинарите са били проведени в девет града в страната, като целта на Фонда на фондовете е да преодолее регионалните различия и концентрацията на стартъпи в и около София. „50% от програмите, които се управляват от Фонда на фондовете, целенасочено ще бъдат насочени извън Югозападния регион, за да се постигне търсеният баланс“, обясни Христова.

Тя напомни, че преди три години Фондът на фондовете започна национален конкурс за най-добър младежки стартъп, като тази година участниците са над 250 младежи.

„Увеличението е експоненциално – това са четири пъти повече кандидати спрямо предходната година. Ще бъдат проведени 40 уебинара. Имаме значителна партньорска мрежа, с която се подпомагаме, за да могат младежите да придобият важните за тях умения, разказа Христова. – За втора поредна година заедно със Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" Фондът на фондовете провежда програма "Европейско финансиране и финансови инструменти", като интересът към нея се е увеличил двойно.“

Как Фондът на фондовете подкрепя младежкото предприемачество? Променя ли се бизнес средата у нас?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още