fallback

Бели пари за военни дни, или как Русия се възползва от държавните компании

Москва иска още дивиденти от държавните дружества и „еднократно плащане“ от производителите на торове и въглища

10:37 | 06.01.23 г. 24

Русия планира да изтръгне още пари от някои производители на суровини и държавни компании и да намали разходи извън тези за отбрана, тъй като разходите за инвазията в Украйна не спират да растат, показва правителствена заповед.

Предложенията включват по-високи дивиденти от държавните компании и „еднократно плащане“ от производителите на торове и въглища, показват инструкциите, издадени от министър-председателя Михаил Мишустин в средата на декември.

Документът, копие от който са видели журналисти от Bloomberg, нарича стъпката част от „мобилизация на приходите“. Освен това той нарежда 175 млрд. рубли (2,4 млрд. долара) допълнителни разходи за презаселването на 100 хил. души от Херсон в Русия – очевидно признание, че Кремъл няма големи надежди, че ще си върне украинския регион, който силите му изоставиха през есента само седмици, след като незаконно го анексираха.

Бюджетът на Русия е под все по-голям натиск, докато инвазията на президента Владимир Путин се насочва към втората си година, а икономиката се свива под санкциите от САЩ и Европа. Дивидентите и данъкът върху неочакваната печалба, платени от „Газпром“, вече помогнаха за увеличаване на фискалния излишък в края на миналата година, преди ангажиментите за сериозни разходи през декември вероятно да изпратят бюджета на червено.

Част от допълнителните пари са необходими, за да се покрият разходи, свързани с войната, посочват запознати източници. Засега не е взето решение за размера на дивидентите или еднократното плащане, казват те, тъй като сумата ще зависи от това доколко бюджетът е бил ударен през цялата 2022 г.

Властите ще се опитат да установят дивидентите на над 50% от нетната печалба за държавните компании, когато това е възможно, казват източниците.

Говорител на руското правителство и от финансовото министерство не са отговорили веднага на искането за коментар по време на празниците в страната.

Междувременно руският лидер обеща да „няма ограничения“ на военните разходи за войната, като социалните програми ще останат най-големият единичен бюджетен елемент. В същото време обаче разходите за образование и здравеопазване вече усещат удара.

В заповедта на Мишустин се призовава за „оптимизация“ на бюджетните разходи извън отбраната и сигурността, което трябва да генерира спестявания за поне 150 млрд. рубли.

Нужда от финансиране

Тъй като страната отчита бюджетен дефицит от години, а международните дългови пазари са почти затворени за Русия, все по-неотложно става да се гарантира, че правителството има достъп до финансиране, докато енергийните му постъпления са под натиск.

Финансовото министерство, което миналата година прогнозираше бюджетен дефицит от 0,9% от брутния вътрешен продукт, сега очаква недостигът да бъде 2% както за 2022 г., така и за 2023 г. Общо разходите миналата година са достигнали около 30 трлн. рубли, заяви финансовият министър Антон Силуанов в края на декември, което е с около 27% повече от първоначално планираното.

Силуанов каза, че правителството не планира промени в данъците тази година дори ако бюджетните разходи нараснат, а заповедта на Мишустин очевидно не предлага постоянни налози.

През месеците преди инвазията в края на 2021 г. руските миннодобивни компании, включително производителите на въглища и торове, бяха ударени от увеличение на ставката на данъка върху добива на минерали. Оттогава насам правителството отказа да облекчи бремето, въпреки че санкциите прекъснаха продажбите и наложиха съкращения на производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:38 | 06.01.23 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още