IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън настоява за по-високи данъци за свръхбогатите и компаниите

Публикуваният в четвъртък проектобюджет няма шанс да бъде приет в настоящия вид, но служи за отправна точка за дискусии 

11:22 | 10.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Hannah Beier/Bloomberg
Снимка: Hannah Beier/Bloomberg

Американците с активи на стойност над 100 милиона долара да плащат минимален данък от 25% - за това се призова в публикувания в четвъртък проектобюджет на правителството на президента Джо Байдън. Сегашните данъчни правила оставят огромни вратички - много от най-богатите американци плащат по-ниски данъчни ставки от домакинствата от средната класа, пише в документа. Планира се и допълнително увеличаване на данъците върху корпорациите. Смята се обаче, че е невъзможно законопроектът да мине през Конгреса в този си вид, предава dpa-AFX. 

Бюджетът включва и увеличение на разходите за Министерството на отбраната до рекордните 842 млрд. долара. По данни на Белия дом от понеделник това е номинално увеличение с 3,2% спрямо бюджета за 2022 г., което означава, че високата инфлация все още не е взета предвид. Освен това повече от 6 млрд. долара са предназначени за подкрепа на Украйна, отбранителния съюз НАТО и европейските партньорски държави.

Проектът предвижда общи разходи в размер на около 6,9 трлн. долара. По този начин бюджетният дефицит ще бъде около 1,8 трлн. долара - по-висок от очакваното.

Проектът е първата оценка на тежките преговори по бюджета, които обикновено продължават с месеци. Правомощието да приеме бюджета принадлежи на Конгреса. На междинните избори през ноември миналата година обаче демократите загубиха мнозинството си в Камарата на представителите. Това означава, че законопроектът няма шанс да бъде приет в този си вид.

Но проектобюджетът вероятно допълнително ще разпали спора за повишаване на тавана на дълга. В САЩ Конгресът определя тавана на дълга на нередовни интервали от време, определяйки колко пари може да заема правителството. Междувременно сегашният таван на дълга е достигнат и Министерството на финансите трябва да посегне към резервите. Някои хардлайнери сред републиканците в Камарата на представителите блокират този въпрос, но без увеличение на тавана неминуемо ще се стигне до фалит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 10.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още