IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният план на Байдън включва намаляване на дефицита с почти 3 трлн. долара

Ставката на корпоративния данък ще се повиши до 28%, което е доста над сегашната ставка от 7,8%, въведена от Доналд Тръмп

08:00 | 09.03.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Американският президент Джо Байдън. Снимка: Bloomberg
Американският президент Джо Байдън. Снимка: Bloomberg

Според правителствени кръгове бюджетните планове на президента на САЩ Джо Байдън предвиждат намаляване на националния дефицит с почти 3 трлн. долара в рамките на десет години. Това би било много повече от 2 трлн. долара, които Байдън посочи като показател в речта си за състоянието на Съюза през февруари. Новата цифра беше съобщена в сряда от представител на правителството на САЩ, който е запознат с плановете и бе съобщена първо от информационната агенция AP и The Wall Street Journal.

Байдън планира да направи цялостен преглед на бюджетните си планове за финансовата година, започваща през октомври, в четвъртък във Филаделфия. Речта ще бъде белязана от предстоящите през ноември 2024 г. президентски избори. Очаква се скоро Байдън официално да обяви намерението си да се кандидатира отново като кандидат на Демократическата партия.

Акцентът върху дефицита обаче вероятно ще възвести и нов кръг в бюджетния спор с републиканците. Очаква се това лято САЩ да достигнат тавана на дълга си от 31,4 трилиона долара. За да се предотврати фалит на най-голямата икономика в света, таванът трябва да бъде увеличен. За целта обаче републиканците, които имат мнозинство в Камарата на представителите на САЩ, също трябва да дадат зелена светлина. 

Премахване на субсидиите за петролните и газовите компании

В замяна на това те искат намаляване на разходите. Байдън обаче отказва да обвърже спора за дълга с отстъпки в бюджетната политика. Президентът на САЩ също така иска да премахне субсидиите за петролните и газовите компании, става ясно от документите за бюджетно планиране. Това ще спести 31 млрд. долара. 

Освен това Байдън иска да премахне субсидиите за криптовалутите и да намали данъчните облекчения за хората с най-високи доходи. Планира се също така да се увеличат санкциите за нарушения на трудовото законодателство.

В сферата на здравеопазването Байдън иска да повиши таксите Medicare за доходи от над 400 000 долара от 3,8% на 5%. Също така ще бъдат разширени правомощията на правителството за договаряне на цените на лекарствата, за да се запази платежоспособността на здравната програма, съобщи Белият дом. Влезлият в сила през януари еднопроцентов данък върху обратното изкупуване на акции ще бъде увеличен четирикратно, за да се насърчат компаниите да инвестират в растежа си.

Според Белия дом поредица от нови предложения, свързани с лекарствата, отпускани по лекарско предписание, ще спестят повече от 200 млрд. долара за десет години чрез налагане на нови правила на фармацевтичната индустрия. Бюджетният план ще позволи на Medicare да договаря цените на повече лекарства и да ги включи в преговорите по-рано след пускането им на пазара. Това предложение е критикувано от PhRMA, търговската група на фармацевтичната индустрия, според която то ще означава по-малко приходи за научни изследвания и разработване на нови лекарства.

Данъчни промени

Ставката на корпоративния данък ще се повиши до 28%, което е доста над сегашната ставка от 7,8%, въведена от предшественика на Байдън Доналд Тръмп. Както е правил и преди, Байдън ще предложи повишаване на най-високата данъчна ставка за физическите лица от 37% на 39,6%, облагане на капиталовите печалби на хората с най-високи доходи с по-високи ставки и увеличаване на данъците върху печалбите на американските компании в чужбина.


Според Белия дом г-н Байдън ще предложи също така да се удължи платежоспособността на ключовия доверителен фонд Medicare с поне 25 години, отчасти чрез увеличаване на данъчните ставки за хората, които печелят повече от 400 000 долара годишно. Това предложение предизвика отпор от страна на някои републиканци.

„Това няма да се случи. Очевидно е, че той знае това", каза сенаторът Мит Ромни. „Републиканците няма да се съгласят с повишаването на данъците“. 

Бюджетът на Байдън ще повтори поредица от увеличения на данъците, които администрацията не можа да прокара в последния Конгрес, контролиран от съюзниците ѝ от Демократическата партия. Например Байдън отново иска да повиши данъците върху приходите от пренесени лихви на мениджърите на частни капиталови инструменти, заявиха служители на Белия дом. Този план беше блокиран миналата година от сенатор Кирстен Синема. 

Ще бъде поискано и увеличение на бюджета за отбрана с едноцифрен процент от отпуснатите тази година 816 млрд. долара, заяви запознат.

Байдън планира да намали дълга с близо 3 трлн. долара за десет години с помощта на увеличение на данъците, включително минимален данък от 25% за домакинствата с активи над 100 млн. долара. От друга страна, републиканците, които контролират Камарата на представителите в Конгреса и по този начин имат значително влияние върху данъчните и разходните планове, настояват за рязко намаляване на вътрешните разходи.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти изключи възможността за нови данъци като решение на фискалната ситуация в САЩ. „Повишаването на данъците в период на слаб икономически растеж само ще ни навреди още повече и ще вкара в рецесия". Ръководената от републиканците Бюджетна комисия планира съкращения на невоенни програми за 2024 г. в размер на 150 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
До: evlogi сериозно, държавата - "дойдохме, видяхме и той умря" има механизми срещу разпищолване? На кого ги тикаш тия глупости? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
evlogi
преди 1 година
До: 0pk В сравнение с плана на Пу,тинката за разрушаване на Русия, този е направо пей сърце.Да не говорим,че в Щатите, за разлика от североизточната джамахирия, има контролни механизми, които не позволяват на всеки ид,иот, докопал се до главният пост, да се разпищоли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Ставката за данъка върху корпоративните печалби в момента в САЩ е 21 %.(Corporations in the United States pay federal corporate income taxes levied at a 21 percent rate. Forty-four states and D.C. also levy taxes )...Няма такова животно като 7.8% не ми е ясно откъде я е изсмукал Бойчо тази цифра..Но така или иначе този плане , както му казват там Dead on Arival.нулева вероятност да мине през Конгреса, особено през Камарата на представителите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
Учетворяване на данъка за корпорациите, спиране на субсидиите, увеличаване на бюджета за отбрана в условията на повишаване на лихвените проценти, исторически дълг превишаващ значително годишната производителност, самобичуване със санкции ограничаващи разплащателните операции в долари, освобождаването на редица държави от американски книжа, това звучи като план - "Закопай ни по-дълбоко". :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
В основата на конфликта, стоят противоречията между южните щати, в които икономиката до голяма степен се основава на робския труд, и северните щати, в които общественото мнение е настроено срещу робството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още