IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законът за намаляване на инфлацията на САЩ отклонява милиарди долари инвестиции от ЕС

IRA ще изгради „нова индустриална екосистема“ и представлява опасност за конкурентоспособността на Европа, заключва анализ на екип, ръководен от Тиери Бретон

18:42 | 08.03.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Батериен пакет на Volkswagen за електрическия ID Buzz, изграждан в Хановер, Германия. Източник: Bloomberg L.P.
Батериен пакет на Volkswagen за електрическия ID Buzz, изграждан в Хановер, Германия. Източник: Bloomberg L.P.

Един от най-големите критици в Европейския съюз (ЕС) на мащабния Закон за намаляване на инфлацията на САЩ (IRA) предупреждава, че субсидиите на Вашингтон и политиките на Китай отклоняват от блока милиарди долари инвестиции в чисти технологии.

От Европейската комисия (ЕК) предупреждават, че американското законодателство ще изгради „нова индустриална екосистема“, която представлява опасност за конкурентоспособността на Европа. От Брюксел идентифицират над 25 млрд. долара разходи на компании, насочени към САЩ и Китай, съобщава Bloomberg.

ЕС все още обмисля как да отговори на IRA, подписан от държавния глава на САЩ Джо Байдън през август, който ще предложи до 369 млрд. долара под формата на субсидии и данъчни облекчения през следващото десетилетие за програми за чиста енергия в Северна Америка. Оценката споменава компании като Tesla Inc. и Volkswagen AG, които приоритизират инвестициите в САЩ.

„Конкурентоспособността и устойчивостта на Европа са в опасност“, добавя ЕК. Изпълнителната власт на ЕС предупреждава, че субсидиите, които САЩ разпределят за индустрията, „нарушават конкуренцията“ и разклащат инвестиционните решения.

Рисковете от изтичане на инвестиции от ЕС към Северна Америка и Китай се основават предимно на публично достъпна информация, както и на двустранни дискусии с индустрията. Голяма част от обявените инвестиционни планове на европейски компании са представени след приемането на IRA, като не всички от тях са пряко свързани с това законодателство и със съпътстващите го стимули. В някои случаи не е ясно дали увеличените инвестиции ще доведат до по-слаба ангажираност на съответните компании в ЕС.

Твърдата позиция на ЕС по отношение на IRA беше смекчена през последните седмици, като някои европейски политици сега предполагат, че собствените стимули на блока са равностойни или дори по-големи от някои от предимствата, предлагани в законодателството на САЩ.

„IRA е възможност за екологизиране на икономиката на САЩ, но ние имаме някои предимства спрямо тях, които трябва да подчертаем“, изтъква Франс Тимерманс, ръководител на усилията на ЕС към зелена трансформация и зам.-председател на ЕК. ЕС предоставя помощ, която „е поне равна на парите, които американците слагат на масата“, добавя той.

Страните в Европа заделят милиарди евро под формата на субсидии за чиста енергия. Източник: ЕК Страните в Европа заделят милиарди евро под формата на субсидии за чиста енергия. Източник: ЕК

Голяма част от отговора на ЕС сега е съсредоточен най-вече върху по-разумното използване на средствата, облекчаването на регулациите и разширяването на финансовите рамки, които бяха въведени за справяне с енергийната криза, провокирана от войната на Русия в Украйна.

През февруари Tesla, че макар да е започнала да сглобява батерии в своя комплекс край Берлин, ще се фокусира върху разширяването на това производство в САЩ заради данъчните облекчения и паричните стимули, които Вашингтон предлага.

Междувременно най-големият производител на автомобили в Европа, Volkswagen, предупреди през декември, че растящите разходи за енергия правят производството на батерийни клетки „практически нежизнеспособно“ и че инвестициите ще бъдат насочени извън региона.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен трябва да обяви споразумение, според което САЩ и ЕС ще работят заедно за достъпа до минерали и стратегически важни суровини, използвани в електромобилните батерии, когато се срещне с Байдън на 10 март. Целта на споразумението е да позволи на европейските фирми да получат достъп до някои от предимствата, заложени в IRA.

Оценката за въздействието на американското законодателство е изготвена в началото на миналия месец от екип, ръководен от еврокомисаря по вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон - отявлен критик на IRA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 08.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
baba_meca
преди 1 година
И какво то това? Важно е, че в САЩ вече няма инфлация и всикчки дето са си купили щатски долари не ги хваща инфлация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
нашият ден ще дойде https://***.youtube.com/watch?v=5rPeaj99S0A
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още