IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Лихвените проценти вероятно ще бъдат увеличени повече от очакваното

Данните за инфлацията карат Фед да действа по-агресивно

20:24 | 07.03.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл предупреди, че лихвените проценти вероятно ще бъдат увеличени повече, отколкото централните банкери очакваха първоначално, пише CNBC.

Позовавайки се на данни, излезли по-рано тази година, които показват, че инфлацията се е завърнала към ускоряването, лидерът на централната банка предупреди, че може да се очаква по-строга парична политика, която да забави растящата икономика.

„Най-новите икономически данни са по-силни от прогнозите, което предполага, че крайното ниво на лихвените проценти вероятно ще бъде по-високо от очакваното по-рано“, посочва Пауъл според бележки, подготвени за двете му изяви тази седмица. „Ако съвкупността от данни показва, че по-бързото затягане е оправдано, ние бихме били готови да увеличим темпото на повишаване на лихвите“.

Думите му са свързани с две последици. Първо, че пиковото, или крайното ниво на лихвите вероятно ще бъде по-високо от по-ранните индикации от представителите на Фед. И второ, че преминаването през февруари към по-малко увеличение може да е краткотрайно, ако данните за инфлацията продължат да бъдат горещи.

В прогнозата си от декември от Фед определиха пик от 5,1%. След коментарите на Пауъл очакванията са за по-скоро за 5,5-,5,75%, сочат данни на CME Group. Пауъл не уточнява колко най-високо ще достигнат лихвите. 

Речта е изнесена в момент, в който пазарите като цяло са оптимистични, че централната банка може да обуздае инфлацията, без да тласне икономиката в канавката. Акциите поеха рязко надолу, докато доходността по държавните облигации скочи, след публикуване на бележките на Пауъл.

Данните от януари показаха, че инфлацията все още е на ниво около 5,4%. Това е доста над дългосрочната цел на Фед за 2% и е малко над нивото от декември.

Пауъл заяви, че настоящата тенденция показва, че работата на Федералния резерв за борба с инфлацията все още не е приключила.

„Свършихме много работа, а пълният ефект от затягането досега предстои да се усети. Въпреки това имаме още много работа за вършене“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 07.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 6
doba
преди 1 година
https://***.investor.bg/a/538-pazari/370695-dow-iztri-nad-570-punkta-sled-rechta-na-dzherom-paual - айде честито на печелившите :) Жега...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 14
doba
преди 1 година
Вече ни***КОЙ ги няма за @НИЩО тези лихви... Тъй като гледам, вървят към российските(към 15% бяха по последни спомени)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още