IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските компании са прибавили повече работни места от очакваното през февруари

Пазарът на труда остава затегнат въпреки агресивните усилия на Федералния резерв да го охлади

18:02 | 08.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските компании са прибавили повече работни места от очакваното през февруари, това показва продължаващото търсене на работна ръка, което поддържа висок ръста на заплатите, пише Bloomberg.

Новооткритите работни места в частния сектор са достигнали 242 хил. миналия месец след ревизията нагоре до 119 хил. през януари, сочат данни на института ADP, подготвени в сътрудничество със Stanford Digital Economy Lab. Средната прогноза на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, беше за 200 хил. нови работни места.

Основен принос за ръста имат новооткритите работни места в секторите на развлеченията, ресторантьорството и хотелиерството, както и във финансовите дейности. Компаниите с над 50 служители също са дали силен принос, а Средният запад е единственият регион, в който работните места са намалели.

Данните показват, че трудовият пазар все още е затегнат въпреки агресивните усилия на Федералния резерв да го охлади. Търсенето на служители продължава да е по-голямо от предлагането, а съкращенията са ограничени предимно до технологичния и банковия сектор. Дори компании в сектора на услугите вече привличат повече служители, след като имаха затруднения с наемането на нови хора през по-голямата част от пандемията.

Други данни, които се очакват по-късно в сряда, вероятно ще покажат, че новооткритите работни места все още са много голям брой, а икономисти прогнозират силен темп на наемане и ниска безработица в доклада за работните места на правителството, който ще бъде публикуван в петък.

Служителите, които са останали на работното си място, са получили повишение на заплатата със 7,2% през февруари спрямо година по-рано, най-бавния темп на покачване на възнагражденията от 12 месеца, сочат данните на ADP. За служителите, които са сменили работата си, средното увеличение на годишното заплащане се е забавило до 14,3%.

„Виждаме силно наемане на хора, което е добре за икономиката и за служителите, но ръстът на заплатите все още е доста висок“, коментира Нела Ричардсън, главен икономист на ADP, в комюнике. „Скромното забавяне на ръста на заплащането само по себе си едва ли ще тласне надолу инфлацията в краткосрочен план“, допълва тя.

Председателят на Фед Джером Пауъл се съсредоточи върху заплатите като фактор за задържането на инфлацията. Той заяви при изслушването си в Сената във вторник, че пазарът на труда ще трябва да се смекчи, за да намалее натискът върху цените, въпреки че централната банка не се стреми да остави милиони хора без работа.

ADP основава цифрите си на данни за заплащането на над 25 млн. американски служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 08.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още