IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Минчева: Сметките за пенсии в бюджета не излизат с 10 млрд. лв.

Откъде ще дойдат средства за Държавното обществено осигуряване, коментира зам.-председателят на Българската стопанска камара

14:40 | 21.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Надзорният съвет на НОИ утвърди проекта на бюджет - предлага се запазване на всички парaметри, както са утвърдени за 2022 г., и осъвременяване на пенсиите от 1 юли с 12%. Близо 24% е ръстът на разходите, които са предвидени за пенсии – над 3,5 млрд. лв. повече в сравнение с миналата година и сметките не излизат с 10 млрд. лв. За това предупреди в Bulgaria ON AIR Мария Минчева, зам.-председател на Българската стопанска камара.

Тя напомни, че държавата подкрепя това, което се предлага от министерствата, но Българската стопанска камара, още една работодателска организация и единият от двата синдиката не също не подкрепиха проектобюджета.

Проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване предвижда 523 лева минимална пенсия за стаж и възраст от 1 юли. В момента тя е 467 лева.

По думите на Минчева проблемът е откъде ще дойде доплащането за планираните социални разходи. „Пенсионната система се нуждае от дългосрочен поглед. Ако разчитаме на осигуровки, трябва да има хора, които да ги плащат. А демографските тенденции в България са изключително тежки. Не виждаме цялостната картина и усилия за устойчивост на системата", е мнението на зам.-председателя на БСК.

Минчева смята, че е популизъм да се залага на: "Вие нямате и ние ще вземем от тези, които имат".

"Има огромна дупка в бюджета, не е благоразумно доходите на хората да идват от кредити. В момента дупката се запълва с данъци. Ако продължим по същия начин да се държим като богати, без да имаме тези средства, къде отиваме и как се носи отговорност?", риторично попита тя.

Ще име ли достатъчно средства за плащане на пенсии при 6-7% дефицит на хазната? Ще продължат ли популистките искания на партиите и може ли да се стигне до вдигане на данъците?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още