IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът в бюджета през септември се разширява заради лихви по дълга и плащания към фермери

През август бюджетният дефицит беше близо наполовина по-малко спрямо прогнозата

21:31 | 02.10.23 г.
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Министерството на финансите очаква дефицитът по консолидираната фискална програма (КПФ) през септември а достигне 0,78 млрд. лв., или 0,4% от прогнозирания БВП, съобщава пресцентърът на ведомството.

Планираният дефицит за годината е в размер на 4,6 млрд. лв. Очакванията са в следващите месеци до края на годината бюджетното салдо да достигне планирания дефицит от 2,5% от БВП.

Припомняме, че през август бюджетният дефицит възлезе на 51,9 млн. лв., близо наполовина по-малко от прогнозираните 100 млн. лв.

Прогнозираното разширяване  на дефицита през септември  се дължи на планирани значителни  по размер плащания в месеца, уточняват от финансовото министерство. Те включват лихвени плащания по държавния дълг (над 0,3 млрд. лв.), изплатена държавна помощ по схема „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействиe на руската агресия срещу Украйна“ и други плащания към селскостопанските производители (близо 0,3 млрд. лв.).

Приходите през септември са в размер на 47,6 млрд. лв., или 68,6% от годишния разчет. Данъчните постъпления нарастват номинално спрямо същия период на 2022 г. с 3,4 млрд. лв. (9,9 на сто), а неданъчните приходи и постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС) са по-малко с 0,7 млрд. лева.

Разходите, които включват и вноската на България в бюджета на ЕС, към септември 2023 г. са в размер на 48,4 млрд. лв. (65,4% от годишния разчет) и нарастват с 10 на сто спрямо същия период на предходната година. В отделните разходни показатели най-значително нарастване има при социалните разходи, както и в частта на разходите за персонал, капиталовите разходи и други, съобщава финансовото министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 02.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още