IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станислав Попдончев, БСК: Не виждаме реални реформи в бюджета

Според зам.-председателя на БСК ако бюджетът не бъде приет, това ще донесе несигурност и за общините, и за бизнеса

10:17 | 08.12.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Българската стопанска камара (БСК) има редица критики към бюджета, които за момента не са намерили отражение в законопроекта. Това обясни пред БНР заместник-председателят на Камарата и член на Икономическия и социален съвет от работодателските организации Станислав Попдончев.

Според него механизмът за определяне на минималната работна заплата е изключително несправедлив, а в бюджета за 2024 г. липсват реални реформи. По думите му разписването на капиталовата програма на министерствата и на общините е стъпка в правилната посока, но няма достатъчно прозрачност на общинско ниво.

„Имаме все още сериозна административна тежест, която се въведе още тази година по отношение на стоките с висок фискален риск“, каза Попдончев и посочи, че е изпратено писмо по въпроса до министъра на финансите, но още нямат отговор. Работодателските организации изпитват притеснение и относно нивата на дълга и дефицит, който според предложения бюджет се запазва на 3% и през 2025-2026 г.

„Защо в години на растеж, макар и малък, ние продължаваме да предвиждаме дефицити в бюджета и дългове“, попита Попдончев.

Той изрази подкрепа към запазването на дефицита за 2024 г.  на 3% в рамките на формалния критерий за членството на България в еврозоната от 1 януари 2025 г.

Относно предстоящото обсъждане на втората порция данъчни закони в Комисията по бюджет и финанси в парламента, Попдончев посочи, че има сигнали, че ще бъдат направени предложения за връщане на ставката за ресторантьорите на 20%.

По думите му ако бюджетът не бъде приет до края на годината, това ще означава несигурност, защото общините няма да могат да гласуват своите бюджети за 2024 г., а бизнесът няма да има яснота за максималния осигурителен доход и минималната работна заплата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още