IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готови ли са фирмите у нас за промени в бизнес софтуера заради еврото

Все още няма яснота как ще се извършва комуникацията на фискалните устройства с НАП

21:34 | 23.04.24 г.

Пренастройването на бизнес софтуера, използван от компаниите в България, за работа с еврото след присъединяването на страната към еврозоната зависи от приемането на регулаторната рамка. При интеграцията с фискалните устройства не може да се прави подготовка без ясна комуникация с тези устройства, за да се случва обменът на данни с Националната агенция за приходите (НАП). Компаниите могат да направят обаче предварителни тестове, да водят разговори с доставчиците на софтуера, каза Паско Пасков, член на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер и управител на "Степ-Софт", в предаването "Бизнес старт" Bloomberg TV Bulgaria.

Общественото обсъждане на закона за въвеждане на еврото в България приключва на 24 април, като след това трябва да бъде гласуван в Народно събрание. Законът предвижда период от 18 месеца на обявяване на цените в евро и лева и актуализация на всички фискални устройства. Дадени са и ясни срокове за различните етапи от промяната при устройствата, но няма яснота как ще се извършва комуникацията им с НАП заради последващи промени в наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти, каза Пасков. 

От Българския институт по метрология зависи не само одобрението на фискалните устройства, но одобрението на всички системи на бензиностанциите, големите търговски вериги и т. н., уточни той.

"Сега е ясно, че имаме закон, в който се посочва, че трябва да бъдат заложени промени във фискалните устройства, но не става ясно останалата част - счетоводен софтуер, за труд и работна заплата и т. н.", обясни гостът. 

Повече за очакваните технически предизвикателства при въвеждането на еврото може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още