IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е усвоила 33 млрд. лв. по европейски кохезионни фондове за 13 години

Според зам.-министъра на финансите успоредно с привличането на инвеститори тече битка за привличането и на млади кадри

14:37 | 09.05.24 г.
Мартин Дановски, снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова
Мартин Дановски, снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова

Около 33 млрд. лв. е сумата, която България е оползотворила от 2007 до 2020 г. в първите два програмни периода по политиката за сближаване на Европейския съюз, каза заместник-министърът на финансите Мартин Дановски в Пловдив. Средствата са инвестирани в над 50 хиляди проекта в цялата страна, каза той по време на регионалната конференция по проект „Европа на Балканите: Общо бъдеще“.

Дановски посочи, че при присъединяването си към ЕС тази сума е била съотносима с над половината от БВП на България и близо 40% от БВП на страната ни през 2014 г.

Според него към момента са достигнати 60%, но целта, към която се стремим, е поне 75% в края на този програмен период. Той нарече кохезионната политика „гръбнака“ на ЕС.

По думите му България се намира в много важен период на трети пореден програмен период, който изпълнява по отношение на политиката по сближаване. Той посочи, че всяка страна членка ще проведе дискусии, за да се изведат поуките за следващата фаза на развитие на политиката на сближаване.

Според заместник-министъра най-важното решение за успех е да се постигне консенсус в каква посока да се развиваме като държава. По този начин ще се определи кои са двигателите на растежа и силните страни, които ни отличават от другите държави, смята той. България трябва да заложи на тези сектори, които да генерират брутен вътрешен продукт, посочи Дановски.

Постигането на тези цели става с реформи, изграждане на доверие и прозрачност, каза той. „Всеки трябва да може да провери какво се финансира, къде отиват парите, постигат ли се резултати и какви ползи носят съответно тези проекти. Ние трябва да вървим в посока, в която тези фондове да носят все повече и повече добавена стойност“, обясни Дановски.

Според зам.-министъра една от големите битки е за привличането на млади хора успоредно с привличането на инвеститори.

„Борим се в конкуренция с много по-добре развити от нас образователни системи и затова инвестираме пари в образование и човешки капитал, който е сред най-големите ценности на динамичните времена, в които живеем“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 09.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още