IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И големите криптокопачи не са имунизирани от нуждата от пари

Marathon Digital Holdings Inc. и Hut 8 Mining Corp. са подали документи пред Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ за продажба на акции

13:55 | 15.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Големи компании за добив на биткойни ще продават акции в опит да останат гъвкави на фона на последното поевтиняване на криптовалутите.

Marathon Digital Holdings Inc. и Hut 8 Mining Corp. са подали документи пред Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ за продажба на акции в замяна на свеж капитал.

Цената на биткойна е надолу с 38% спрямо рекорда си, достигнат през ноември. Акциите на Marathon и Hut 8 обаче са на над 55% под съответните си върхове. Документите на Hut 8 са за продажба на обикновени акции за до 65 млн. долара, а тези на Marathon за привилегировани книжа, варанти и др. на стойност до 750 млн. долара.  

„Не контролираме цената на биткойна, но контролираме това до каква степен сме подготвени да се възползваме от пазарните възможности, когато ни се предоставят, което Marathon от дълго време прави успешно“, посочва Чарли Шумахер, говорител на компанията.

Цената на акциите на Marathon и Hut 8 спрямо тази на биткойна. Графика: Bloomberg

Решенията за продажбата на акции са факт в момент, когато притесненията за цените са обхванали индустрията – някои миньори дори продават биткойните си, за да инвестират в по-мощно оборудване за добив или дори просто за да се задържат в сегашното си състояние.

„Много компании с големи планове за растеж, които държат всичките си биткойни и разрастват обектите си, ще се нуждаят от пари“, коментира Кристофър Брендлър, анализатор на D.A. Davidson. „Големите миньори по-скоро ще продадат ценни книжа, тъй като техните акционери искат те да пазят биткойните си и дори да не помислят за продажба“, обяснява той.

Marathon и Hut 8 не са задължени незабавно да продават новорегистрираните ценни книжа, което им дава време да видят накъде ще се насочи цената на акциите им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още