IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптобъдещето на Великобритания остава неясно с победата на Тръс

Новият премиер засега остава без коментар за плановете си по отношение на виртуалните валути, което кара пазара да се чуди

15:32 | 06.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Бъдещето на Великобритания като криптоцентър остава неясно, след като Лиз Тръс спечели надпреварата за следващ премиер, оставяйки предприемачи и инвеститори да се чудят какви политики – ако изобщо има такива – очакват индустрията на дигиталните активи под нейно управление, пише Bloomberg.

Тръс, която в понеделник победи бившия финансов министър Риши Сунак за поста на лидер на Консервативната партия, засега остава без коментар за плановете си по отношение на виртуалните валути. От нейната кампания все още не са отговорили на запитвания за коментар по отношение на бъдещите политики за дигиталните активи от Bloomberg.

За разлика от нея Сунак вече се заяви като привърженик на криптовалутите по времето, когато беше министър, представяйки през април план за възстановяване на британската репутация като лидер в сектора на финансовите технологии.

Но готовността на правителството да работи върху предложенията отслабна с напускането на поста на Сунак през юли. И на фона на наследството, оставено за Тръс под формата на ценова криза и възможна рецесия, криптопредложенията рискуват да се окажат пренебрегнати за неопределено време.

„Специфичността на криптополитиките е ключова“, коментира Джаксън Мюлер, директор в Securrency. „С изключение на няколко публични изказвания не е ясно как г-жа Тръс ще подходи към политиката за криптоактиви, нито върху какви специфични въпроси възнамерява да се фокусира“, допълни той.

В краткосрочен план победата на Тръс означава, че бизнесите, прекарали месеци в изграждане на връзка със Сунак и екипът му като министър на финансите, ще трябва да започнат всичко наново. Основен въпрос е кой Тръс ще избере за нов финансов министър – роля, която като цяло има най-голяма власт върху криптовалутите като стратегически приоритет за ведомството.

Мълчанието на Тръс по отношение на криптовалутите прибавя към статута ѝ на неясен фактор за тези в индустрията. Ориентир може да даде туит от 2018 г., в който тя казва, че дигиталните активи трябва да бъдат приветствани „по начин, който не ограничава техния потенциал“.

„Като се има предвид, че имаме финансовото министерство, Английската централна банка и Органът за финансово поведение със свой собствен дневен ред по отношение на криптовалутите, би било добре да получим известна яснота за посоката на движение“, коментира Брадли Дюк, съглавен изпълнителен директор на ETC Group. Той заяви, че се надява на „ясна и единна политическа рамка за криптовалутите, последвана от изпълнение“.

Много криптокомпании напуснаха Великобритания през последните години, след като не можаха да отговорят на високите стандарти на Органа за финансово поведение за предотвратяване на прането на пари, подхранвайки притесненията, че Великобритания губи позиции като лидер при финансовите иновации.

„Въпреки амбициите на Риши Сунак Великобритания да бъде „световен център“ за криптовалутите, тя изостава от други центрове като Франкфурт и Цюрих“, коментира Гилбърт Хил, главен стратегически директор на Pool Data. Той посочва като причина за това липсата на яснота за ролята на стейбълкойните като начин за плащане. „Сега има нова възможност да си върнем преднината“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още