IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фокусът на правителствата върху криптовалутите е твърде стеснен

Културните, социални и политически разклонения са пренебрегнати за сметка на съсредоточаване върху финансовите аспекти, смята експерт

17:01 | 11.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Професори по бизнес и компютърни науки от Университета в Сидни, една от водещите австралийски академични институции, смятат, че правителствата заемат едностранен подход при регулирането на криптовалутите и не успяват да уловят нюансите отвъд дигиталните плащания, пише CoinDesk.

Във вторник централната банка в страната обяви, че ще развие „ограничен в мащаб“ пилотен проект за приложение и ползи от дигитални валути на централни банки (CBDC). Ще му отнеме около година да се развие. Междувременно в рамките на 24 часа австралийските криптоборси са генерирали малко над 14 млн. долара търгувани обеми.

Според академиците обаче държавните проекти, макар и с добри намерения, пропускат ключова част от същността на криптовалутите.

„Има изолиран фокус върху финансовите и икономически аспекти на криптовалутите, докато културните, социални и политически разклонения са пренебрегнати“, казва Даниел Шлагвайн, асоцииран професор от Училището за бизнес науки на Университета в Сидни. „Все още има фундаментално неразбиране, или поне непреклонно, едностранно виждане за криптовалутите – тяхната природа не е напълно разбрана. Стари и неактуални теории се прилагат върху нов феномен“, допълва той.

„Например, аз бих искал правителството да уточни как гражданите на Австралия ще запазят сегашните си опции да плащат анонимно чрез кеш“, коментира пред CoinDesk Шлагвайн. „Когато парите в брой де факто и де юре изчезнат, то тогава всички наши плащания ли ще станат дигитално проследими и възможни за проследяване? Това би било ужасно от гледна точна на наблюдението“, коментира Шлагвайн.

Непреднамерени последствия

Той допълва, че докато проследяването на плащанията на всички австралийски граждани е желана възможност, що се отнася до борбата с прането на пари и прилагането на закона, то би било лесно нещата да се объркат, щом веднъж заработи тази система.

„Може да има непреднамерени, дългосрочни последствия от проектирането на нашата социална система по едностранен начин и (на база на – бел. ред.) краткосрочно ориентиране“, смята професорът.

Според негови колеги малките по мащаб тестове в реална среда са необходими, преди една такава система да стане оперативна.

„Правителството също така би могло да насърчи малки по мащаб тестове на приложения, за да се види дали новата екосистема може да бъде насърчена и да се оцени нейната приложимост“, казва Цян Тан, криптовалутен експерт към Училището по компютърни науки към Университета в Сидни.

Според него прилагането на CBDC може да има редица ползи като създаване на по-ефективна парична и разплащателна система и улесняване на достъпа до повече финтех иновации, които „играят фундаментална роля“ в националната стратегия на Австралия за дигитална икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още