IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рискове и регулации: Централните банкери остават предпазливи за дигиталните пари

Парите, емитирани от частни организации, може да работят известно време, но обикновено приключват с катастрофа, заяви гуверньорът Филип Лоу

10:46 | 18.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Представителите на централните банки се опитват да балансират възможностите, предлагани от криптовалутите, предвид риска, че забавянето на регулациите може да означава повече загуби за потребителите, съобщава Bloomberg.

Ръководителите на Австралийската и Швейцарската централна банка, както и на паричния орган на Хонконг признаха за несигурността около бъдещето на дигиталните валути и похвалиха за пореден път технологията, на която те ще разчитат в рамките на панел от срещите на финансовите власти на страните от Г-20 в Бали, Индонезия.

„Парите, емитирани от частни организации, може да работят известно време, но обикновено приключват с катастрофа“, заяви гуверньорът на Австралийската централна банка Филип Лоу. „Периодите на иновации обикновено се свързват с периоди на спекулативно поведение“, тъй като хората се опасяват да не изпуснат нещо, допълва той. Централната банка няма намерение да издава дигитални валути за пазара на дребно, но обмисля опция за институционални клиенти в опит да подобри брутния сетълмент в реално време, допълни той-

Дигиталните финанси са един от заявените приоритети на финансовите ръководители на Г-20. Що се отнася до криптовалутите конкретно, представителите остават до голяма степен предпазливи на фона на опасенията за пазара и повдигнатите въпроси за неговото регулиране.

„Нуждаем се от един международно координиран подход, за да може регулацията да е ефективна“, казва Еди Юе, ръководител на Хонконгския паричен орган. „Трябва да регулираме платформите на децентрализирани финанси по-скоро рано, отколкото късно. Въпросът е как“, казва той.

Сред въпросите, които според него трябва да бъдат решени във връзка с т. нар. CBDC (от дигитални валути на централните банки – бел. ред.), е и как да се гарантира достатъчна ликвидност и как да се стимулират банките и бизнесите да заменят работата с по-традиционните платформи, коментира Юе.

Банковите ръководители посочиха въпроси около борбата с прането на пари, защитата на личните данни и ефектите върху финансовата стабилност като цяло като приоритетни за регулирането на криптовалутите.

„Фундаментарното предизвикателство“ в регулирането на криптовалутите е в тяхната природа – че „криптовалутите са замислени да подкопават централните банки“, коментира Тобиас Адриан, директор на департамента за финансови и капиталови пазари към Международния валутен фонд (МВФ). По думите му няма универсален подход за CBDC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още