fallback

Съдът определи гаранция от 250 млн. долара за основателя на FTX Сам Банкман-Фрийд

Пакетът от гаранции включва домашен арест и наблюдение на местоположението, както и предаване на международния паспорт 

20:51 | 22.12.22 г.
Автор - снимка
Създател

Основателят на FTX Сам Банкман-Фрийд ще бъде освободен под гаранция от 250 млн. долара, докато чака съдебен процес по обвинения в измама, свързани с фалита на криптоборсата, съобщи федерален съдия в четвъртък.

Прокурорите го обвиняват, че е откраднал милиарди долари от средствата на клиентите на FTX, за да покрие загубите в своя хедж фонд Alameda Research.

Пакетът от гаранции включва домашен арест и наблюдение на местоположението. Банкман-Фрийд ще трябва да предаде и паспорта си, каза Никълъс Роос, прокурор, заяви пред американския съдия Габриел Горенщайн. 

Банкман- Фрийд, обвинен в престъпно поведение, което е допринесло за срива на криптоборсата, дойде в съда с белезници на глезените и облечен в сив костюм. Той седеше тихо на масата на защитата, заобиколен от адвокатите си, пише The WalL Street Journal. 

На по-късна дата той ще направи изявление по обвиненията, че е участвал в измама и други престъпления, каза съдията.

Появата му завършва драматична поредица от правни събития, които започнаха, когато в сряда сутринта Банкман-Фрийд заяви пред съдия на Бахамските острови, че иска да бъде незабавно прехвърлен в САЩ, за да му бъдат повдигнати обвинения и да се опита да „обезщети съответните клиенти". След като в сряда вечерта американските власти го качиха на самолет на път за Ню Йорк, те обявиха, че двама от най-близките му сътрудници са се признали за виновни в няколко криминални престъпления и сътрудничат на прокуратурата.

Карълайн Елисън, бивш главен изпълнителен директор на фирмата за криптотърговия Alameda Research, се призна за виновна по седем обвинения, а бившият главен технологичен директор на FTX Гари Уан - по четири обвинения, става ясно от споразуменията им за признаване на вина. Тяхното сътрудничество с разследващите вероятно укрепва картите в ръцете на прокурорите срещу Банкман-Фрийд, който е обвинен в измама на клиенти, кредитори и инвеститори. То може да увеличи и правната опасност, пред която са изправени други бивши служители на FTX, които са играли роля в предполагаемата схема, тъй като прокурорите разполагат със сметките и документите на двама вътрешни лица, на които биха могли да разчитат при евентуални бъдещи съдебни процеси.

В жалбата на CFTC, в която се твърди и за измама, Елисън е обвинена, че е наредила на Alameda да използва милиарди долари от средствата на FTX, включително средства на клиенти, за сделки на други криптоборси и за плащане на високорискови инвестиции. Според този иск Уан „е създал функции в кода, залегнал в основата на платформата за търговия на FTX, които са позволили на Alameda да поддържа по същество неограничена кредитна линия на FTX". CFTC заяви, че двамата бивши изпълнителни директори не са оспорили отговорността си по нейните искове.

Елисън, бивш главен изпълнителен директор на Alameda, Уан и колегата му Нишад Сингх бяха гръбнакът на вътрешния кръг на Банкман-Фрийд. Сингх не е обвинен в нарушения от американските власти. Уан е съосновател на FTX заедно с Банкман-Фрийд.

Двамата се запознават по време на математически лагер в гимназията и по-късно са съквартиранти в Масачузетския технологичен институт. Елисън, която познава Банкман-Фрийд от времето, когато са работили заедно в Jane Street и преди това е имала романтична връзка с него, се присъединява към Alameda в началото на дейността ѝ.

Самият Сам Банкман-Фрийд е роден през 1992 г. в кампуса на Станфорд, където родителите му имат академична кариера и днес са водещи професори по бизнес и право. През 2014 г. той завършва Технологичния институт на Масачузетс (MIT) със специалност физика и математика. След кратка кариера в търговеца на финансови инструменти Jane Street и алтруистична организация създава Alameda Research през 2017 г., а през 2019 г. и FTX. Така най-добрите му приятели и съратници в създаването на криптобизнеса му са от университетските години в MIT и Jane Street.

От създаването си през 2019 г. до фалита си FTX бе набрала частни инвестиции за 1,8 млрд. долара, с което през тази година достига и най-голямата си оценка от 32 млрд. долара. Сред инвеститорите бяха някои от най-големите хедж фонд мениджъри, както и частни фондове като Sequoia, SoftBank и Paradigm. Според FT те вече са обезценили дяловете си в FTX до нула. 

А обвиняемият Банкман-Фрийд се оказа и вторият по големина дарител за Демократическата партия в САЩ с 39 млн. долара в навечерието на изборите за Конгрес, като по-голяма сума е дал само Джордж Сорос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:30 | 23.12.22 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още