fallback

Биткойн копачите произвеждат повече изчислителна мощ от когато и да било

Трудността на копаене – мярка за изчислителна мощ за добив на биткойни, достигна абсолютен връх в сряда

12:44 | 02.06.23 г. 9
Автор - снимка
Създател

Копачите на биткойни произвеждат повече изчислителна мощ от когато и да било с помощта на специализираните си компютри.

Трудността на копаене – мярка за изчислителна мощ за добив на биткойни, е достигнала абсолютен връх в сряда, показват данни на btc.com, цитирани от Bloomberg. Двуседмичната актуализация отчита 3,4% увеличение след друг скок от 3,22% през последния период. От началото на годината налице са предимно повишения – със само два леки спада.

И макар стойността на биткойна в момента да е по-малка от половината от достигнатата по време на последната си бича серия през 2021 г., стабилното възстановяване от тази година накара миньорите да разширят дейността си. Поевтиняването на електроенергията, както и новата вълна по-ефективни машини също допринася за увеличаването на изчислителната мощ.

Трудност на копаене от 2010 г. насам. Графика: btc.com/Bloomberg

Това помогна за увеличаването повече от два пъти на цената на акциите на редица миньори, включително Marathon Digital Holdings и Riot Platforms тази година. И все пак, колкото по-голяма е изчислителната мощ, толкова по-малко биткойни всеки миньор ще получава, тъй като мрежата отпуска само ограничено количество от монетата като възнаграждение за успешното обработване на даден обем данни.

"Биткойн миньорите се радват на по-евтино електричество, преди да се насочат към лятото“, коментира Уолфи Жао, ръководител на звеното за проучвания на TheMinerMag към консултантската компания BlocksBridge. „По-новите и по-ефикасни машини също така генерират по-голяма изчислителна мощ със същото количество енергия“, допълни той.

Брутните маржове на водещите публични компании за добив се подобриха по време на първото тримесечие, показват данни от декларации, събрани от TheMinerMag. Биткойн миньорите трябваше да се изправят пред един от най-предизвикателните си моменти през последното тримесечие, когато студеното време в криптощати като Тексас доведе до ръст в цената на електроенергията, ликвидността бе потисната и започнаха фалити на компании като Core Scientific Inc.

Миньорите също така се опитват да увеличат ефективността на своите операции, купувайки нови машини и използвайки по-ефективни охлаждащи системи, преди да стане факт т. нар. разполовяване на биткойна догодина, което ще намали наполовина възнагражденията за извършен труд.  Блокчейн мрежата на биткойна се очаква да достигне прага си от 21 млн. токена около 2140 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:44 | 02.06.23 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още