IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на биткойни достига нов рекорд с разкриването на допълнителен капацитет

Една от причините е сливането на етера, което освободи енергия и техника

11:53 | 11.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Количеството изчислителна мощ, използвана за добив на биткойни, е достигнала рекорд, тъй като повече компании използват освободената енергия и техника след актуализацията на мрежата на етера, предава Bloomberg.

Трудността на добив, мярка за изчислителната мощ на копачите на биткойни, е нараснала с 13,6% за двете седмици, приключили в понеделник (10 октомври). Това е и най-голямата двуседмична корекция от последния май насам. Увеличението се дължи до известна степен на спада в копаенето на етери, коментират анализаторите.

Известното като сливане подобрение на блокчейна етериум смени системата му на работа от такава, използваща миньори, на такава с валидатори. Миньорите на етер трябваше да преустановят работа, тъй като вече не получават етери за дейността си, което на свой ред остави свободен капацитет в центровете за данни за машини за добив на биткойни, както и повече електроенергия за захранване на техниката.

„Наличното пространство за биткойн миньорите бе ограничено, освобождаването на пространството отваря пътя за машини, които преди това не са били включени, да бъдат включени“, казва Итън Вера, главен оперативен директор на криптофирмата за добив Luxor Technologies. Вера изчислява, че около 4% от настоящата изчислителна мощ за добив на биткойни е дошла от мрежата на етера през последните две седмици.

Повече изчислителна мощ обаче намалява минималния приход за биткойн миньорите, които вече така или иначе са изправени пред по-ниските цени на монетата и растящите разходи за електричество. Колкото повече изчислителна мощ има налична, толкова по-малко биткойни ще получава всеки копач, тъй като мрежата дава ограничено количество токени като награда за успешно обработване на количество данни.

Преди сливането добивът на етери използваше около половината от енергията, използвана за копаене на биткойни. От една страна, налице са малки миньори, които използват техника вкъщи, но от друга, индустриалните по мащаб миньори оперират десетки хиляди единици техника.

„Това, което е от ключова важност за биткойн добива е достъпът до евтино електричество“, коментира Матю Кимъл, анализатор към CoinShares. „Ако тези процеси на етериума бяха с вграден източник на евтин ток, то смятам, че добре капитализираните бикойн миньори можеше да видят това като възможност за разрастване – да купят тези активи и да използват машините“, допълва той.

Но увеличаването на ресурсите от миньорите на етера са само една от причините за увеличаването на мощта при биткойна.

Има по-малко прекъсвания на захранването с идването на по-хладните месеци в САЩ и Европа, коментира Джо Бърнет, анализатор на Blockware Solutions. Вера обаче предупреждава, че макар цената на тока да намалява на месечна основа, то тя може да нарасне отново, когато хората започнат да пускат отоплението за зимата.

Но макар биткойн миньорите да могат да използват пространството в центровете за данни и енергията от миньорите на етера, те не могат да използват същите графични чипове. Те използват специализирани компютри с уникален алгоритъм за добив на биткойни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още