IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Снабдяването с биткойн и етери на борсите намалява през юни

При най-голямата криптовалута по пазарна капиатализация свиването е от 4%, доближавайки се до нивата от декември 2022 г.

15:58 | 05.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Снабдяването с биткойни и етери на борсите е намаляло през юни на фона на засилените регулации и престъпността, които накараха държателите на токените да предпочетат да съхраняват притежанията си на лични адреси. Това се казва в доклад на Goldman Sachs, цитиран от CoinDesk.

Снабдяването с биткойни, най-голямата криптовалута по пазарна капитализация, е намаляло с 4%, доближавайки се до нивата от декември 2022 г., които сами по себе си бяха най-ниските от ноември 2020 г. и точно преди бичия пазар от 2021 г. Снабдяването с етер пък е намаляло с 5,8% до нива, невиждани от май 2018 г.

Според банката тенденцията се дължи на редица фактори.

„Водещите централизирани спот борси са изправени пред регулаторни спънки, което поставя инвеститорите под тревога, кибератаките и кражбите продължават да са притеснение за регулираните криптопазари, което подчертава предпочитанията на притежателите на активи за самостоятелно съхранение, в синхрон с популярната поговорка „ако не е твоят ключ, не са твоите монети“, се казва в доклада. В него също така се посочва, че стейкването на етер е довело до това инвеститорите да го предпочитат, вместо пасивно да държат активи на борси.

От Goldman отбелязват, че юни е бил рекорден за продажбите на инвентар на биткойн миньорите, които са се възползвали от силното представяне на монетата. Общо месечните биткойн потоци от миньори към борси са се увеличили почти двойно спрямо май до 99 млн. долара, се казва в доклада. Според статистика на TradingView цената на биткойна се е увеличила с почти 12%.

И след като таксите за трансакции са се върнали към нормалните си стойности през юни след претоварването на мрежата от май, месечната активност на биткойн и етер адресите отбелязва отскок от съответно 15,5% и 37,5%, се добавя в доклада.

През миналия месец също се наблюдава увеличение на новата активност в блокчейна, като средният дневен брой нови биткойн и етер адреси се увеличава съответно с 9,8% и 48,2% в сравнение с месец по-рано, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 05.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още