IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптофирмите намират нова надежда в съдебното решение за Ripple

За американския борсов регулатор би било рисковано, ако обжалва и загуби, смятат експерти

14:08 | 18.07.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Емблематичната съдебна победа срещу американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) на Ripple Labs Inc ще даде нов тласък на компании от сектора като Coinbase в техните собствени усилия да устоят на регулатора в усилията му да се наложи върху криптоиндустрията. На това мнение поне са експерти, анкетирани от Ройтерс.

Решението на американски областен съдия от миналата седмица, че Ripple не нарушава законите, като продава нерегистрирани монети рипъл на борсите, е първият голям удар срещу опитите на SEC да затегне контрола върху криптоиндустрията. Други криптокомпании, които също са обвинени в незаконни действия, търсят начини да се възползват от решението, посочват запознати източници, пожелали анонимност.

Криптоиндустрията се намира в разгара на битката си със SEC и председателя Гари Генслър, който неведнъж е описвал пазара като „Див запад“, пълен с измами. С твърдението си, че повечето криптовалути са ценни книжа, регулаторът притисна криптоплатформите за търговия, включително водещата американска борса Coinbase, в опит да постави сектора под надзора си.

Криптофирмите дълго време оспорват юрисдикцията на SEC, но до четвъртък нито един съд не ги подкрепяше. Сега адвокатите на индустрията имат нови муниции в арсенала си.

„Това дело ще накара хората да премислят и смятам, че вече го прави“, коментира Робърт Френчмен от Mukasey Frenchman LLP.

Двамата източници, например, посочват, че фирмите разглеждат начини да използват решението в тяхна защита. „Не мога да си представя някоя от борсите да не го използва по някакъв начин“, посочва единият от тях.

Областен съдия Аналиса Торес от Ню Йорк постанови миналия четвъртък, че продажбата на рипъл на публични борси не представлява нарушение на законите за търговия с ценни книжа, тъй като с покупката няма големи очаквания за печалба, която да зависи от дейността на Ripple – ключов фактор за определяне на това дали монетата е ценна книга. Тя обаче заключи, че директните продажби на XRP на инвеститори трябва да бъдат регистрирани като ценни книжа, което все пак е частичен успех за регулатора.

Според привържениците на криптовалутите решението е повратна точка и доводите на съдията са нова линия на защита за компании като Coinbase, Binance, Bittrex и др., които са обвинявани, че търгуват с ценни книжа.

„Това подсилва аргументите на Coinbase и Binance, че дигиталните активи, търгувани на тези борси, няма да се смятат за ценни книжа“, казва Тереза Гуди Жулиен от Baker & Hostetler.

Говорителите на Coinbase и Bittrex не са отговорили на запитване за коментар. От Binanceса отказали, както и от SEC.

По-рано в понеделник Генслър заяви, че е „разочарован“ от тази част от решението, която е в полза на Ripple.

Ще има ли обжалване?

И докато криптосекторът празнува, според някои правни експерти SEC ще оспори решението в апелативен съд.

„Залозите са прекалено високи, особено в светлината на делата срещу Coinbase и други емитенти, за да позволи SEC това мнение да остане в сила“, коментира Карол Гофорт, професор по право в Университета в Арканзас.

Главният юрист на Ripple Стюарт Алдероти заяви в интервю за Ройтерс, че компанията „няма да бяга от обжалване, защото съдията е била права за основните си заключения“. „Вярвам, че всеки апелативен съд, разглеждайки този случай, ще допълни и приеме тези решения, което със сигурност ще е добре дошло“, каза той.

Експертите също са съгласни, че едно обжалване би донесло рискове за SEC.

Ако и решението на апелативния съд от втори окръг, чиито решения са обвързващи във федералните съдилища на Ню Йорк, Кънектикът и Върмонт, приеме същота логика като в решението за Ripple, голяма част от делото срещу Coinbase е „приключено“, коментира Филип Мустакис, юрист към Seward & Kissel.

„Това представлява значителен риск тяхната юрисдикция над криптопазарите да бъде ограничена, ако обжалват и загубят“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 11
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Никой дори вече не го интересуват тия шиткойни. Хората се лъжат до време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още