IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И етерът попадна в сянката на високата доходност по държавните ценни книжа

Възвръщаемостта по стейкнати етери е намаляла до годишните 3,5%, което е близо до най-ниското равнище от поне 10 месеца

22:51 | 20.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ключов стълб на търсенето на етер, втората по големина криптовалута, отслабва на фона на завишената доходност по американските държавни ценни книжа, пише Bloomberg.

Криптоинвеститорите могат да получат възнаграждения като предоставят токените си етер, за да може блокчейна етериум да оперира – възвръщаемост, която според някои подкрепя цената на монетата. Но възвръщаемостта по стейкнати етери е намаляла до годишните 3,5%, което е близо до най-ниското равнище от поне 10 месеца и значително под скорошния пик от над 8%.

Доходността от стейкване на етери намаля до около 3,5% от скорошния ръст от 8%. Графика: Bloomberg LP Доходността от стейкване на етери намаля до около 3,5% от скорошния ръст от 8%. Графика: Bloomberg LP

Възвръщаемостта също така е и значително под 5% доходност на американските държавни облигации, която седи в основата на традиционната финансова система. Разликата илюстрира как привлекателността на понякога силно волатилния криптопазар е изядена от оттеглянето от свръхниските лихвени проценти, преобладаващи по време на пандемията.

„Относителната привлекателност на доходността от стейкването на етер намаля значително“, коментира Дейвид Лоуант, ръководител на звеното за проучвания на платформата за търговия FalconX.

Това може да е отразено и в поведението на валидаторите, които се занимават със стейкването на етер. Валидаторите използват софтуер за верифициране и прибавяне на трансакции към дигитален регистър, печелейки доходност.

Те трябва да чакат на опашка за тази възможност. Опашката е намаляла значително до 257 на 19 октомври от пика си през юни от приблизително 96,5 хил., показват данни от Validator Queue.

„Това е индикация, че търсенето за стейкване на етер – засега – е удовлетворено“, коментират в бележка от изследователската компания за дигитални активи Kaiko.

Възвръщаемостта от стейкване се определя от редица фактори, но един от основните е броят валидатори – колкото повече са те, толкова по-малка е наградата.

Популярността на стейкването на етер се разрасна значително след актуализацията на мрежата на етериума от септември миналата година. Услуги като Lido и Rocket Pool, които позволяват по-лесен достъп до възнаграждения, се превърнаха в най-голямата категория в криптосектора на децентрализираните финанси.

„Увеличаването при стейкинга намали привлекателността на етерума от гледна точка на „доходността“, особено на фона на растящата доходност при традиционните финансови активи“, коментираха стратези на JPMorgan Chase & Co. в бележка от този месец.

Други монети като солана и кардано също използват стейкинг, докато при биткойна системата на работа е по-различна. При соланата около 72% от токена SOL са заключени за стейкване, докато при ADA на кардано е 63%, показват данни на Staking Rewards.

Стейкинг съотношението на етериума – в момента 22,6% - може да достигне „по-ниска цифра, отколкото някои очакваха“.

Броят стейкнати монети етер намаля с 67% до 1,2 млн. през септември спрямо май, показват данни от Dune Analytics на базата на информация от 21Shares AG.

Що се отнася до цената, през изминалия месец – период, в който доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се увеличи с около 50 базисни пункта – етерът изтри 5%, а биткойнът прибави 8%. Стойността на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация бе подкрепена от надеждите, че скоро САЩ може да разрешат пускането на първия в страната борсово търгуван фонд, който да инвестира директно в монетата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 20.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още