IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптовалутите делят Турция от излизане от сивия списък на FATF

Страната отговаря на 39 от 40 стандарта на международната финансова организация

13:55 | 01.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турция се намира във „финалния етап“ на това да вкара законопроекта си за криптовалутите в парламента – последна стъпка, за да бъде премахната от сивия списък на Работната група за финансово действие (FATF). Това заяви финансовият министър Мехмет Шимшек пред комисията по бюджет и планиране, цитиран от CoinDesk.

Сивият списък на международната финансова организация FATF се състои от държави и юрисдикции, които според нея се нуждаят от засилен мониторинг за борба с прането на пари и финансирането на тероризма. Турция е в списъка от 2021 г., което хвърля сянка върху икономиката на страната, която изпитва така или иначе затруднения заради високата инфлация, което прави криптовалутите особено популярни.

Турция отговаря на 39 от 40 стандарта на FATF, коментира Шимшек. „Що се отнася до техническото съответствие, единствените текущи подготовки са свързани с работа по криптоактививте. Необходимите усилия в това отношение достигнаха финален етап“, заяви още министърът.

Миналата седмица финансовото министерство в Анкара обяви, че ще проведе проучване за регулиране на доставчиците на криптоуслуги и данъчното облагане и определянето на виртуални активи, но последното съобщение показва амбицията на властите да вкарат криптозакона в парламента като финален етап за изпълнение на техническите изисквания на FATF.

„Ще представим законопроект за криптоактивите пред парламента колкото се може по-скоро“, заяви Шимшек. „След това няма да има причина Турция да остане в този черен списък, ако няма други политически съображения“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още