IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранните инвеститори се завръщат в Турция след промените в икономическата политика

Чуждестранните фондове са готови да опипат почвата, след като избягаха от страната през последните години

09:51 | 07.09.23 г.
Yapı Kredi продаде успешно деноминирани в долари облигации тази седмица. Снимка: Bloomberg LP
Yapı Kredi продаде успешно деноминирани в долари облигации тази седмица. Снимка: Bloomberg LP

Чуждестранните инвеститори се завръщат към турските акции и облигации, след като реформирането на икономическата политика на Анкара събуди интереса на фонд мениджъри, които избягаха от страната през последните години, пише Financial Times.

Три сделки от тази седмица са пореден знак, че някои чуждестранни инвеститори имат желание да опипат почвата, след като турският президент Реджеп Ердоган неочаквано промени курса на икономическата си политика след победата на президентските избори през май.

Турските кредитори VakıfBank и Yapı Kredi продадоха успешно деноминирани в долари облигации на обща стойност 1,3 млрд. долара, а компанията за търговия с бебешки стоки Ebebek привлече 20 чуждестранни институционални инвеститори за първичното си публично предлагане, при което набра 70 млн. долара.

„През последните месеци наблюдаваме видима и положителна промяна на интереса от чуждестранни инвеститори към турските капиталови пазари“, коментира Селим Керванчъ, главен изпълнителен директор на HSBC за Турция. „Интересът е широк, а търсенето идва от Великобритания, Европа, САЩ и Близкия изток, които отново се съсредоточават върху Турция като инвестиционна дестинация“, допълва той.

Ebebek привлече далеч повече чуждестранни институционални инвеститори, отколкото всяко друго IPO на Истанбулската фондова борса от началото на тази година, като средно сделките за 2023 г. са привличали по само двама международни институционални инвеститори, сочат изчисления на Financial Times на база корпоративни данни. Много от сделките тази година разчитат силно на турски инвеститори на дребно, които се насочиха към пазара в търсене на убежище от острата криза с инфлацията.

Базираната в САЩ Franklin Templeton и специализираната в развиващите се пазари East Capital придобиха по малко над 5% от предложените акции на Ebebek, показват регулаторни документи. Това беше първият път от началото на годината, в който чуждестранен фонд мениджър купува толкова значителен дял акции при турско IPO.

Чуждестранните инвеститори са вложили около 1,4 млрд. долара на фондовия пазар в Турция от началото на юни, но вложенията в акции и облигации на страната остават близо до историческо дъно, след като неортодоксалните политики на Ердоган дестабилизираха икономиката за 900 млрд. долара на Турция и предизвикаха инфлационна криза.

„Висококачествени чуждестранни институционални инвеститори сега започват да показват значително по-голям интерес към турската икономика с решенията, които вземат“, коментира Тунч Йълдъръм, ръководител на институционалните продажби на акции в компанията ÜNLÜ & Co, която ръководи IPO-то на Ebebek.

Йълдъръм допълва, че интересът сред чуждестранните инвеститори се е ускорил, след като миналия месец Турската централна банка повиши лихвите със 7,5 процентни пункта, далеч над очакванията на пазарите, в рамките на усилията си за овладяване на инфлацията. Много инвеститори възприеха ръста като знак, че ръководителят на централната банка Хафизе Гайе Еркан, която беше назначена на поста през юни, е сериозна в обещанието си да възстанови ценовата стабилност, като отмени политиките на ниски лихви, въведени под ръководството на Ердоган.

Джейкъб Грапенгесер, главен инвестиционен директор в East Capital, смята, че голямото повишение на лихвите „променя играта“. Той допълва, че компанията му за управление на активи е била „доста слабо позиционирана в Турция, но постепенно засилва позициите си след изборите“.

Надеждите, че Турция ще се придържа към новия си икономически план бяха засилени още повече в сряда, когато Ердоган, който през целия си живот се противопоставяше на високите лихви по заемите, обеща да използва „строгата парична политика“ в битката с инфлацията. По прогнози на правителството тя ще достигне 65% до края на годината.

Сделките на VakıfBank и Yapı Kredi показват също как компаниите започват да обмислят излизане на международните облигационни пазари, които мнозина ръководители и банкери считаха за затворени за турски дружества заради безпокойството за икономиката по-рано тази година.

Държавната банка VakıfBank е получила поръчки за 2,2 млрд. долара за петгодишните си устойчиви доларови облигации на стойност 750 млн. долара, сочат документи, видени от FT. Сделката, която по данни на Dealogic е била първото голямо емитиране на чуждестранни облигации от турска компания от април насам, е била сключена при доходност от малко над 9%. Друга доларова облигация на VakıfBank с настъпващ падеж през 2026 г. се търгуваше при доходност от 12% през май, когато пазарите в Турция бяха обхванати от силни сътресения.

Сигнализирайки дейността на дълговите пазари се нажежава, Yapı Kredi, друг голям турски кредитор, продаде петгодишна устойчива доларова облигация на стойност 500 млн. долара при доходност от 9,4%, привличайки поръчки за 1 млрд. долара за сделката. Високопоставен банкер в голяма западна банка коментира, че други турски компании също започват да поглеждат към дългови сделки.

Керванчъ отбелязва, че една тенденция, която може да е от полза за турския капиталов пазар занапред, е свързана с по-широката група инвеститори, които сега поглеждат към турски финансови активи. „Инвеститорите се стремят да влагат парите си в по-широк кръг от листнати турски клиенти отвъд основните имена от индекса на сините чипове и износителите“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още