IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция отчита излишък по текущата си сметка за първи път от близо две години

Широката мярка за търговия и инвестиционни потоци с външния свят отчита излишък от 674 млн. долара през юни, показват данни на централната банка

12:22 | 11.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Балансът на Турция е на плюс за първи път от почти две години, подкрепен от бума в туризма и по-ниските разходи за внос на енергоносители.

Широката мярка за търговия и инвестиционни потоци с външния свят отчита излишък от 674 млн. долара през юни, показват данни на централната банка от петък, цитирани от Bloomberg. За последно балансът беше на плюс през октомври 2021 г.

Обратът е поредният сигнал, че рязката промяна в политиката след последните президентски избори оказва ефект на икономиката за 900 млрд. долара.

Фокусът бе върху борбата с хроничния дефицит, като се охлади местното търсене и ръстът на заемите с по-конвенционални мерки като увеличаване на лихвените проценти.

Икономиката е податлива на инфлационни кризи, което кара турците да трупат злато като защита от покачващите се цени. Властите предприеха някои мерки за облекчаване на търсенето на благородния метал, което бе тежест за финансите на страната.

Остава въпросът дали политиката е достатъчно строга във времена, когато по-слабото търсене отвън натежава на турския износ и покупките на злато продължават да поддържат по-голям дефицит.

Управителят на централната банка на Турция Хафизе Гайе Еркан заяви миналия месец, че ефектът от цикъла на затягане на паричната политика, започнал през юни, ще доведе до подобрение на текущата сметка на страната през втората половина на 2023 г.

Но годишната инфлация все още е близо 50% и лирата остава под напрежение, което прави вноса още по-скъп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 11.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още