IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS ще предлага криптоуслуги на някои свои клиенти в Хонконг

Три криптовалутни ETF-а, получили разрешение от Комисията по ценни книжа и фючърси, ще бъдат достъпни за заможните клиенти на банката от петък

13:07 | 10.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

UBS Group се присъединява към конкурентите си, сред които и HSBC Holdings, позволявайки на някои от клиентите си в Хонконг да търгуват с криптосвързани борсово търгувани фондове (ETF) – част от амбициите на града да се превърне в център на дигиталните валути.

Три криптовалутни ETF-а, получили разрешение от Комисията по ценни книжа и фючърси, ще бъдат достъпни за заможните клиенти на банката от петък, съобщава източник на Bloomberg, запознат с въпроса, пожелал анонимност.

Това са борсово търгуваните фондове Samsung Bitcoin Futures Active, CSOP Bitcoin Futures и CSOP Ether Futures, посочва източникът, според когото клиентите ще имат достъп до образователни материали, чрез които да се запознаят с риска.

От UBS са отказали коментар.

На 1 юни Хонконг даде началото на регулаторен режим за дигитални активи, който цели едновременно защита на инвеститорите и стимулирането на града като център на криптоактивност. В рамките на новите разпоредби Комисията по ценните книжа и фючърсите разрешава на инвеститорите на дребно да търгуват с водещи монети на лицензирани борси. Регулаторът за момента допуска търговията с базирани на фючърсите ETF-и и обмисля дали да разреши такава със спот инструменти.

Смяната на политиката на града цели да върне славата му на иновативен финансов център, но намеренията на властите срещат някои затруднения след скорошния крах на нелицензираната борса JPEX заради обвинения в измами. Впоследствие надзорът бе затегнат със съвместна работна група между регулатора и полицията, която да следи за подозрителна активност.

DBS Group Holdings вече обяви, че има планове да подаде заявление за лиценз за предлагане на криптовалута на потребители в Хонконг. ZA Bank, най-голямата хонконгска виртуална банка, също има намерение да предлага обмяна на токени към фиатна валута на лицензирани платформи. Криптобанката SEBA Bank AG, подкрепена от Julius Baer Group Ltd., получи лиценз за криптоуслуги в Хонконг.

Фондовете CSOP Bitcoin Futures и CSOP Ether Futures бяха първите в Азия листнати биткойн и етер фючърсни фондове, когато излязоха на пазара през декември. Двата инструмента, както и този на Samsung, имат относително скромен комбиниран обем активи от около 70 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още