IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разполовяването на биткойна е факт, какво предстои?

Цената на криптовалутата остана относително стабилна веднага след събитието

11:39 | 20.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Биткойнът, най-голямата криптовалута в света, завърши явлението „разполовяване“, което се случва приблизително не всеки четири години, собщава компанията за данни и анализи CoinGecko, цитирина от Ройтерс.

Цената на биткойна остана относително стабилна веднага след това, като намаля с 0,47% до 63 747 долара.

Биткойн ентусиастите очакваха с нетърпение „разполовяването“ – промяна в технологията за копаене на криптовалутата, целяща да намали темпа, с който се създават нови биткойни.

Разполовяването е записано в кодекса на биткойна от самото му създаване от човек с псевдонима Сатоши Накамото като начин за намаляване на темпа, с който се създават биткойни.

Крис Ганати, глобален ръководител на анализите в компанията за управление на активи WisdomTree, която продава биткойн ETF-и, нарече разполовяването „едно от най-големите събития на криптопазара тази година“.

За някои почитатели на криптовалутите разполовяването ще подчертае стойноста на биткойна като все по-оскъдна стока. Накамото въведе таван на предлагането на биткойни от 21 млн. монети. Но скептиците смятат това за нещо повече от техническа промяна и очакват тя да бъде използвана от спекуланти, за да повишат цената на виртуалната валута.

Операцията намалява наполовина наградите, които миньорите на криптовалутата получават за създаване на нови монети, което прави по-скъпо за тях да пускат нови биткойни в обращение.

Тя се случва след ръст на цената на биткойна до исторически връх от 73 803,25 долара през март, след като през 2023 г. тя бавно се възстановяваше от резкия спад през 2022 г. В четвъртък най-голямата криптовалута в света се търгуваше за 63 800 долара.

Биткойнът и други валути са подкрепени от въодушевлението около решението на Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ през януари да одобри спот биткойн ETF-и, както и от очакванията, че централните банки ще понижат лихвите.

Предишните разполовявания се състояха през 2012, 2016 и 2020 г. Някои почитатели на криптовалутата отбелязват силния ръст на цената след това като знак, че следващото разполовяване на биткойна ще подкрепи цената му, но много анализатори са скептични.

„Не очакваме повишаване на цената на биткойна след разполовяването, тъй като тя вече е включена в ценообразуването“, коментираха анализатори на JP Morgan тази седмица.

Те очакват цената на биткойна да намалее след разполовяването, тъй като криптовалутата е „свръхкупувана“, а рисковото финансиране за криптоиндустрията е „вяло“ тази година.

Финансовите регулатори отдавна предупреждават, че биткойнът е високорисков актив с ограничена употреба в реалния свят, въпреки че все повече регулатори започват да одобряват свързани с биткойна продукти за търгуване.

Андрю О’Нийл, криптоанализатор в S&P Global, казва, че е „донякъде скептичен за поуките, които може да бъдат извлечени от гледна точка на прогнози за цените от предишни разполовявания“.

„Това е само един от много фактори, които може да повишат цената“, коментира той.

Биткойнът не успява да намери посока след рекордния връх през март и поевтинява през последните две седмици, тъй като геополитическото напрежение и очакванията, че централните банки ще запазят лихвите по-високи за по-дълго време притесняват световните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 20.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още