IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Футболните фенове са похарчили на стадионите в Катар с 39% повече, отколкото в Русия

Посетителите от Саудитска Арабия, САЩ, ОАЕ, Мексико и Обединеното кралство са пръснали най-много пари по стадионите

22:17 | 22.12.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Катар инвестира стотици милиарди долари, за да се подготви за Световното футболно първенство тази година, а сега става ясно, че феновете също са похарчили доста пари в страната, пише Bloomberg.

Феновете са похарчили с 39% повече средства на стадионите, отколкото на Световното първенство през 2018 г. в Русия, сочат данните на Visa, официалната платформа за извършване на плащания на турнира. Данните включват разходите, направени чрез карти с марката Visa - единствените, които се приемат на местата на провеждане на първенството.

Посетителите от Саудитска Арабия, САЩ, Обединените арабски емирства, Мексико и Обединеното кралство са похарчили най-много пари, отчитат от Visa. Най-големите разходи са реализирани по време на финала между Аржентина и Франция на 18 декември. 

Организаторите на турнира в Катар се надяваха Световното първенство да даде тласък за 17 млрд. долара на местната икономика, която се оценява на 220 млрд. долара, и да послужи като трамплин за по-нататъшно развитие на туризма и развлекателния сектор.

Ройтерс обаче съобщи по средата на събитието, че общият брой на международните посетители вероятно няма да достигне прогнозираните 1,2 млн. за целия едномесечен период на турнира.

Състезанието вече се оказа финансов успех за ръководния орган ФИФА, който заяви, че е спечелил 7,5 млрд. долара през този четиригодишен цикъл. Това е с 1 млрд. долара повече от очакваното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 22.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още